Importurile ilegale de deșeuri o industrie care generează gropi ilegale de gunoi?
Articol de Mircea Apostolescu, 27 iunie 2022, 10:57
Un activist de mediu și două jurnaliste germane au descoperit pe un teren din Cernica, chiar pe marginea Autostrăzii Soarelui, peste 15 tone de deșeuri.
Este vorba despre cenușă, pământ, deșeuri din plastic, deșeuri din construcții și chiar medicamente expirate.
Deșeurile sunt ambalate în saci de plastic și au inscripții în limba germană și engleză. Pe unii dintre sacii de ambalaj sunt inscripții care avertizează în mod repetat asupra toxicității conținutului.
Deșeurile sunt acoperite, în mare parte cu pământ.
Cei trei au sesizat Garda de Mediu, care a descins la fața locului. A venit la fața locului și Poliția ilfoveană. Deși foarte aproape este malul apei, nu a fost prezent niciun reprezentant de la Apele Române.
Activistul de mediu spune că a descoperit chiar și documentele de expediție ale acestor deșeuri. Ele sunt importate sub acoperirea de deșeuri vegetale sau reciclabile, explică el.
„Sunt etichete și ambalaje cu identificării clare ale provenienței mărfurilor. Am găsit chiar și documente de expediție între societățile din țările respective, care indică clar. Însă este foarte clar, că au o legătură cu o societate românească, care operează astfel de activități. În Germania, la ora asta, este o presiune publică destul de mare despre exporturile de…și, în special, exporturile ilegale de deșeuri dinspre Germania către România. Efectiv, noi stăm pe un munte ce gunoi și, ulterior, se vine cu așa-numitele deșeuri vegetale”, a declarat activistul de mediu care dorește să își păstreze anonimatul.
La rândul lor, jurnalistele germane spun că exportul ilegal al deșeurilor ar fi o adevărată industrie și că investigația lor încearcă să descopere cine se află în spatele acestor exporturi.
„Este atâta gunoi și mirosul este dezgustător. Iar cel mai șocant pentru mine este că este o mulțime de gunoi german”, spune una dintre ele.
„Se pare că sunt foarte, foarte mulți bani la mijloc. Cred că, după droguri și traficul de persoane, este una dintre afacerile ilegale în care se învârt cei mai mulți bani. Este o afacere mare, dar este foarte, foarte greu de urmărit. Obiectivul investigației noastre este să descoperim cine sunt cei vinovați, în Germania. Dacă sunt. Nu știm.”, mai spun jurnalistele germane, care doresc și ele protecția anonimatului.
Marian Borondel, de la Garda de Mediu explică modul în care sunt importate ilegal deșeurile.
„Cei care valorifică deșeu de material plastic, care reciclează anumite tipuri de deșeuri, au voie să aducă de afară legal. Dar majoritatea au început și au înlocuit aceste documente, documente de transport, din deșeu în produs. Și, atunci, la vamă, mulți trec. Trebuie să investigăm de unde provin, de la ce operator economic din România (…) le-a eliminat în mod intenționat”, explică Borondel.