UPDATE: Război în Ucraina – 150 de militari ruşi, ucişi de ucraineni, în ultimele 24 de ore

Armata ucraineană a publicat, duminică, un nou bilanţ al pierderilor suferite de ruşi pe frontul din Ucraina, de la declanşarea invaziei, pe 24 februarie 2022. Potrivit Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, până acum au murit 34.850 de militari ruşi, dintre care 150 au fost ucişi de ucraineni în ultimele 24 de ore. De la începutul invaziei, trupele ucrainene au doborât 217 avioane şi 184 de elicoptere ruseşti. Au mai fost distruse 1.532 de tancuri ale armatei ruse, 3.659 de vehicule blindate, 764 de sisteme de artilerie, 241 de lansatoare multiple de rachete, 99 de sisteme de apărare aeriană, 2.564 de vehicule şi cisterne transportatoare de combustibil, 14 nave, 626 de drone, 139 de rachete de croazieră şi tehnică specială (60 de unităţi).

Mai multe explozii au fost semnalate, duminică, în oraşul ucrainean Cerkasi, în timpul unei alerte de raid aerian – transmite postul public Suspilne. Ulterior, guvernatorul regiunii, Oleksandr Skiciko, a confirmat informațiile referitoare la exploziile semnalate de cetăţeni. Alerta de raid aerian a fost activată în regiunea Cerkasi la ora 10:40, scrie agenția de presă RBC.

Potrivit discuțiilor de pe canalele ruse de Telegram și ale ministrului adjunct al apărării al Ucrainei, Anna Malyar, armata rusă este sub presiune pentru a aduce întregul Lugansk sub control rusesc până duminică. Progresele depind aproape în întregime de consumul unor cantități mari de muniție, în special de obuze, care sunt trase într-un ritm pe care aproape nicio armata din lume nu l-ar putea susțină mult timp, a spus înalt oficial occidental.

Între timp, Rusia continuă să sufere pierderi grele de echipamente și oameni, punând la îndoială cât mai poate rămâne în atac, a spus oficialul.

Rușii ar putea să mai lupte doar pentru următoarele luni
Oficialii refuză să ofere un interval de timp, dar premierul britanic Boris Johnson, invocând evaluări ale serviciilor de informații, a indicat săptămâna aceasta că Rusia va putea continua să lupte doar pentru „următoarele luni”. După aceea, „Rusia ar putea ajunge într-un punct în care nu mai există un progres notabil, deoarece și-a epuizat resursele”, a declarat el pentru ziarul german Süddeutsche Zeitung, într-un interviu.

Comentatorii ruși notează provocările, subliniind o lipsă cronică de personal. „Rusia nu are suficientă forță fizică în zona operațiunii militare speciale din Ucraina… ținând cont de linia de confruntare de aproape o mie de kilometri (sau mai mult)”, a scris bloggerul militar rus Yuri Kotyenok pe contul său Telegram. El a estimat că Rusia va avea nevoie de 500.000 de militari pentru a-și atinge obiectivele, ceea ce ar fi posibil doar cu o mobilizare la scară largă, o mișcare potențial riscantă și nepopulară pe care președintele Vladimir Putin s-a abținut până acum să o întreprindă.

Rusia a scos tancuri vechi din depozite și departe de bazele din întreaga țară pentru a le arunca pe linia frontului în Ucraina.

Situația de partea Ucrainei:

Rușii au în continuare avantaj în fața forțelor ucrainene, care suferă și ele. Oficialii ucraineni estimează că numărul soldaților lor uciși în acțiune este de până la 200 pe zi. Ucrainenii au rămas aproape în întregime fără muniția din epoca sovietică pe care se bazează propriile sisteme de arme și sunt încă în proces de tranziție la sistemele occidentale.

Cel mai probabil, condițiile pentru trupele ucrainene se vor îmbunătăți pe măsură ce sosesc arme occidentale mai sofisticate, în timp ce cele ale forțelor ruse se pot deteriora pe măsură ce își vor scoate din stocurile lor de echipamente învechite, a declarat generalul în retragere Ben Hodges, un fost comandant al forțelor americane din Europa, care este acum la Centrul pentru Analiza Politicii Europene.

La un moment dat, în lunile următoare, ucrainenii vor fi primit suficient armament occidental încât este probabil să poată trece la contraofensivă și să inverseze valul războiului, a spus el, transmite hotnews.ro.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.