VIDEO: Nu protejați hărțuirea sexuală în școli
Articol de dianamatei, 27 iunie 2022, 15:50
O atingere ar trebui să fie dorită, suavă, să vină împreună cu sentimente consimțite.
O atingere nu trebuie să aibă nimic brutal.
19 organizații neguvernamentale sunt solidare cu grupul civic Girl Up România, în campania ”Nu protejați hărțuirea sexuală în școli”.
O lege schimbată și modificată, campanii de informare și, peste toate, schimbare de mentalități.
Și, probabil, de aici ar trebui să începem: schimbarea percepției asupra unor subiecte care, din păcate, sunt în continuare tabu.
Problema hărțuirii sexuale este una gravă și larg răspândită, așa cum arată atât rapoartele publice cât și relatările societății civile și a mass-media.
Andreea Rusu de la Centrul Filia ne-a explicat cui se adresează acest proiect.
”Se adresează în primul rând profesorilor, inspectorilor, directorilor, inspectoratului Municipiului București. A fost inițiat de un grup de eleve, Girl Up. Din păcate, în România cercetările pe această temă practic nu există. Noi am făcut cercetări în 2015 și apoi în 2020. O treime dintre studente spun că au fost hărțuite. În școli este foarte greu să ajungi la date. Studiile internaționale arată că pentru eleve, studente este foarte greu să-și facă curaj să raporteze hărțuirea în lipsa unor sancțiuni și a unui cod de etică”.
Într-o țară în care victima e vinovată iar violul este ceva normal, trebui să schimbăm mentalități și să facem campanii de informare.
Asta pentru că foarte mulți dintre români nu știu ce înseamnă hărțuirea sexuală.
”Se pornește de la campanii de prevenție, de la documente care să ne arate ce este hărțuirea sexuală. Trebuie creat un mediu sigur pentru eleve și studente. În România, peste jumătate dintre români consideră violul în regulă în anumite situații. Hărțuirea sexuală poate fi exprimată și verbal și non verbal: fluierături, atingeri, urmăriri, condiționarea unei acțiuni sexuale…Vorbim despre colegi, profesori, cadru auxiliar, cadru administrativ”.
Guvernul României a adoptat în anul 2021 Strategia naţională pentru prevenirea şi combaterea violenţei sexuale, prin care recunoaște răspândirea fenomenului și își asumă măsuri de combatere a lui.
Pare o formă fără fond.
”Sunt niște hârtii care nu reprezintă nimic. În România nu se cercetează cu fonduri de la stat, nu se dau bani pentru campanii de prevenție și informare, nu există o impunere de către Ministerul Educației a unor sancțiuni. Dacă ne uităm la state din Vest, vedem că plecăm din punctul zero. Acolo se explică de când ajungi în școală, sunt campanii anuale. În 20 din 28 de state membre există educație sexuală în școli”.
Informarea despre hărțuirea sexuală vine la pachet cu educația sexuală.
Ceva ce noi nu avem. Vom avea o încercare eșuată a ceea ce trebuia să fie ferm și obligatoriu.
O informare mult prea târzie.
”Noi ne-am opus acestei legi mai ale din cauza acordului părinților de a face cursul. Ceea ce nu se întâmplă la religie. Apoi este din clasa a opta. În clasa a șasea se vorbește despre sistemul reproducător. Nu avem o programă însă pare că se va discuta numai despre boli cu transmitere sexuală”.
Fetele de la Girl Up și cele de la Filia nu se lasă.
Subiectul ar trebui să ne capteze atenția mult mai multora dintre noi, mai ales decidenților politici.
”Din toamnă vom începe sesiuni de informare cu eleve și elevi din mai mute licee din România, pe hărțuire. Vom pune presiune să se modifice codurile de etică. Avem un parteneriat cu Universitatea din Pitești care are deschiderea de a modifica acest cod de etică. Vrem să facem și evenimente de consultări, să vedem soluții urgențe pentru prevenție și combatere”.