VIDEO – Vladimir Ghiță: ”De obicei, primul click e doar începutul poveștii”
Articol de , 27 iunie 2022, 10:23
Cum ne protejăm de atacurile cibernetice și orice tentativă de tip scam explică Vladimir Gihță, invitatul Andreei și al lui Alex în matinalul „Bună dimineața, București!” pe 98.3 și live pe Facebook-ul București Fm.
”2022, ca și 2021, arată un trend crescător al acestor tipuri de amenințări. Aceste atacuri se intensifică și asta e o problemă ce trebuie tratată. Cu toții să fim atenți la mesajele pe care le primim prin toate mijloacele pe care le folosim. Ar trebui să pornim de la premisa că există o șansă destul de mare ca acel mesaj, din care reiese că pot câștiga un premiu foarte mare sau mă pot angaja pe o sumă foarte mare, să fie cu scop ilicit. În viața reală nu există ca o companie să îți propună o sumă foarte mare. La fel și când o vedeteă pe care o urmăresc pe Instagram sau TikTok îmi oferă o oportunitate de a câștiga un premiu mare: trebuie să îmi pun întrebări. Cu cât o persoană e mai publică, cu atât pozele și flmele sunt mai ușor de colectat și se pot face pagini care să facă fraude prin astfel de concursuri”, explică Vladimir Ghiță.
”Modul în care noi vedem univerul care ne înconjoară e cea mai bună metodă de protecție pe care o putem aplica. Trebuie să avem foarte mare grijă dacă adresa de mail sau domeniul sunt veridice. Să fim foarte reticenți când cineva ne spune să introducem parola într-un site care pare că este cel uzual. Tipologiile de atacuri care se bazează pe spam, de tip inginerie socială, reprezinta un risc mare atât pentru companii, cât și pentru persoanele din cadrul companiilor respective. Trebuie creat un soi de awreness pe care utilizatorii să îl înțeleagă. Constatăm că, din când în când, se mai întâmplă un click incorect, o furnizare de date. De obicei, primul click e doar începutul poveștii. Mai trebuie să faci acțiuni să ajungi la o situație complicată. Încurajez să fie instalată măcar o aplicație de tip antivirus, chiar și pe telefon și tabletă. Ele au mecanisme care te protejează. Lumea nu mai are timp să urmărească, deși se tot discută; la un moment-dat, informațiile aflate sunt uitate sau poți face o eroare. Băncile au făcut pași mari în direcția de a limita posibilitatea ca cineva neautorizat să aibă acces la plăți. Tehnologia evoluează și ajută foarte mult sectoarele ecomomice și companiile care furnizează servicii foarte importante si susceptibile la zona de fraudare. Dar trebuie să încercăm să avem noi grijă de fondurile proprii”, explică specialistul.