ONG-urile pentru locuire și beneficiarii cer finalizarea urgentă a blocului de locuințe sociale din Prelungirea Ghencea!
Articol de Mircea Apostolescu, 29 iunie 2022, 15:16
Beneficiarii celor 114 locuințe sociale din blocul de pe Prelungirea Ghencea nr. 322-326 vor primi din partea Primăriei Capitalei un ajutor pentru plata chiriei, au decis, astăzi, consilierii municipali.
Ajutorul va fi acordat pe o durată de șase luni și va fi în funcție de numărul de camere pentru care are repartiție fiecare beneficiar.
„Vorbim de familii cu situații financiare dificile, expuse riscului de marginalizare socială, în absența unui cămin care să le ofere stabilitatea de care au nevoie pentru a se redresa. Acesta este sensul proiectului pe care grupul consilierilor generali USR îl supune, astăzi, votului CGMB. Propunem un ajutor financiar pentru plata chiriei, un ajutor real, care să le permită să închirieze locuințe corespunzătoare, la prețul pieței”, a declarat viceprimarul USR al Capitalei, Horia Tomescu.
Proiectul, inițiat de grupul consilierilor USR din Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a stârnit vii controverse.
Astfel, consilierii generali liberali s-au pronunțat împotriva proiectului pe motiv că repartițiile primite de către cei 114 beneficiari de locuințe sociale ar fi nelegale.
„Nu neg nevoia acestor oameni de a fi ajutați. Însă, a invoca repartițiile acelea, care sunt ilegale – și, repet, au avut doar un scop propagandistic, electoral, la acel moment, cred că ne pune, la un moment dat, în postura, ca, la următorul control al Curții de Conturi, să ni se spună să plătim din buzunarul nostru acești bani. Prin urmare, eu personal nu am cum să votez așa ceva și nu vreau să plătesc din buzunar, vreodată, când o să vină Curtea de Conturi și o să ne spună că dăm aceste sume de bani plecând pe o premisă care are la bază o ilegalitate. Și vă atrag atenția că și preturile stabilite sunt destul de mari, compensațiile respective. M-am uitat cât costă pe piața liberă, pe anunțurile pe care le găsiți oricând (…) chiar acolo, în Prelungirea Ghencea, bloc nou, mobilat, la cheie acum. Costă mai puțin de 300 de euro două camere, spre exemplu. E undeva pe la 250 de euro”, a declarat consilierul municipal liberal Adrian Moraru.
Grupul consilierilor PSD a inițiat un amendament prin care ar fi fost înlăturată limita de șase luni pentru ajutor și raportarea ajutorului la numărul de camere pentru care are repartiție fiecare beneficiar.
Modificările propuse prin amendamentul PSD au fost susținute și de câtre reprezentanții societății civile, respectiv ai Coaliției pentru Dreptul la Locuire.
„Limita aceea de șase luni este oarecum absurdă, pentru că oamenii care locuiesc și sunt în așteptare pentru blocul acesta nu au garanția că, în șase luni, se va termina blocul, pentru că au fost atâtea întârzieri. Există o condiționare privind numărul de camere. Aceea ca ajutorul de chirie să fie dat în acord cu repartiția. Majoritatea oamenilor care au repartițiile astea locuiesc, în prezent, în apartamente cu număr de camere mai mic decât au repartiția sau, oricum, diferit de apartamentul care le-a fost repartizat. Deci, condiția asta e puțin ciudată și avem rugămintea să fie eliminată. (…) Am vrea, totuși, să vă amintim că noi insistăm ca blocul să fie finalizat cât mai curând”, le-a spus consilierilor generali Teodora Săvoiu de la Coaliția pentru Dreptul la Locuire.
Cu toate acestea, proiectul a fost adoptat în forma inițială.
Reprezentanții beneficiarilor locuințelor sociale din Prelungirea Ghencea au cerut cu insistență finalizarea blocului cu 114 unități locative și au susținut cu tărie valabilitatea repartițiilor primite de ei, în septembrie 2020.
„Am văzut că, din nou, se aruncă cu tot felul de chestii neadevărate la adresa noastră, legate de aceste repartiții. Adică ne spun, într-un fel, că repartițiile nu sunt valabile și că nu se știe dacă, vreodată, noi ne vom muta în acest bloc din Prelungirea Ghencea, cu alte cuvinte.
Ei, lucrurile nu stau chiar așa. Indiferent de situația, chiar dacă blocul doamna Firea ne-a dat aceste note de atribuire în anul 2020, când blocul nu era ridicat în totalitate, nu există nicio problemă. Părinții mei, pe vremea lui Ceaușescu, au luat repartiție pe un bloc care avea doar fundația turnată.
(…) Eu, momentan, sunt o mamă singură, cu un copil de șaisprezece ani și jumătate, cu un defect septal-atrial la inimă. Care îl susțin singură, fără nicio pensie alimentară. Copilul, din cauza problemelor cu inima, care le are, face sport, la recomandarea medicului. Eu îi plătesc tot. Copilul meu trebuie să țină un regim anume. Eu am un salariu puțin peste suma de 2 000 de lei net, din care plătesc chirie, întreținere, lumină și restul. Dacă dumneavoastră puteți să-mi faceți un calcul și să-mi explicați cum eu pot trăi cu acești bani”, a acuzat unul dintre beneficiarii locuințelor sociale, Elena Saboc, în plenul Consiliului General al Municipiului București.