VIDEO: Daciana Toma – „Tu ești primul responsabil de sănătatea ta”!
Articol de dianamatei, 29 iunie 2022, 14:25
Invitata de astăzi a emisiunii „În Comunitate” a fost Daciana Toma, medic de familie.
În ultimii ani, auzim despre cancer ața cum aflăm despre banala răceală. Din ce în ce mai mulți tineri sunt diagnosticați, iar rata mortalității ajunge la cote alarmante. Factorii sunt diverși, mulți nu țin de noi, însă mersul la medic ne poate salva. Este și cazul cancerului colorectal, o formă care , depistată la timp, ne oferă o viață lungă și sănătoasă. Nu trebuie decât să facem banalele analize.
Acum avem și un program de testare gratuită care se adresează celor cu vârste cuprinse între 50 și 74 de ani din zona București-Ilfov. Este o șansă la viață, spune medicul de familie Daciana Toma.
„Pregătirile au început din 2020 dar efectiv este din 2022. La nivel mondial cancerul este printre cele 4 dizabilități generatoare de mortalitate. Noi suntem pe primele locuri; este pe locul 2 după cel pulmonar. Însă, în momentul în care îl depistezi timpuriu, se poate vindeca. Momentul de depistare face diferența dintre viață și moarte. Cancerul colorectal are manifestări banale pe care le atribuim altor afecțiuni. Dacă un pacient are anemie sau a mai scăzut în greutate, nu te gândești prima oară la cancer”.
Boala nu iartă pe nimeni, însă noi îi putem schimba cursul sau putem face ca ea să nu apară niciodată. Mersul la control este primul pas.
„Noi trebuie să ne schimbăm comportamentul. Cel mai util este să controlăm înainte ca boala să-și arate prezența. Când am simptome, am pierdut câțiva ani. Când vorbim dspre cancer, până ajung la semne deja au trecut ani. Asta înseamnă screening. Factorii de risc : înaintarea în vârstă, după 50 de ani, apoi istoricul familial, apoi obezitatea, diabetul, fumatul…”.
Teama de medic și de ce ar putea să ne spună ne ține, de cele mai multe ori, departe de cabinet. Este acum o șansă și nici nu trebuie să treceți prin proceduri complicate. Mai mult, nu dăm nici bani.
„Cei cu reședințe în București și Ilfov; avem sudul țării. Avem șansa ca, în mod gratuit și extrem de simplu, să ne salvăm viața. Luați testul, faceți recoltarea și îl aduceți înapoi. Acest test poate fi făcut și de persoanele neasigurate. Sunt 50.001. Sunt pentru cei care lucrează în agricultură, pentru cei care consumă alcool, victime ale violenței domestice, cei de etnie romă… Primul pas este să vedem dacă medicul de familie s-a afiliat acestui program. Dacă nu, pe site-ul COPAC lași datele și te îndrumă. Dacă testul este pozitiv, pacientul este îndrumat spre colonoscopia care se face la Spitalul Militar gratuit, cu anestezie generală și se recoltează și pentru histopatologie”.
Mersul la medic, preventiv, ar trebui să devină un obicei. Așa cum avem altele, mai mult sau mai puțin sănătoase. Noi, femeile, să înțelegem că frumusețea nu este doar la exterior și nici sănătatea!
„Cum obișnuim să ne spălăm pe dinți, cum facem duș, așa trebuie să ne facem controale. Mi se pare inadmisibil că o femeie să nu facă un test Papanicolau sau o ecografie sau o mamografie. Nu este admis să mori din niște boli depistate la timp, care se pot trata. Nu sunt demersuri care trebuie făcute de pe o zi pe alta. Sunt soluții să fie făcute gratuit cu o planificare. Te iubește Dumnezeu dar tu ești primul responsabil de sănătatea ta”.