VIDEO: Loredana Pană – „Este o provocare pentru noi să trăim în București în fiecare zi”!
Articol de Ioana Brusten, 29 iunie 2022, 22:02
Invitata emisiunii „În Comunitate” de astăzi a fost Loredana Pană, coordonatorul programului „În aer liber”, derulat de Asociația „Mai Mult Verde”.
„Este o provocare pentru noi, bucureștenii, să trăim în București în fiecare zi” De ce? Chiar dacă iubim orașul, rămâne unul din cele mai poluate din Europa, este aglomerat și este haotic.
Poluarea aduce adesea boli, este chiar a patra cauză a mortalității; poluarea aerului este asociată inclusiv cu depresia! Un șofer bucureștean, de exemplu, blocat zi de zi în trafic din cauza poluării, trăiește cu nouă zile mai puțin din fiecare an de viață.
Spațiul verde pe cap de bucureștean este de 7 m pătrați, față de cei 26 de metri pătrați ceruți de Uniunea Europeană, sau față de cei 50 de metri pătrați ceruți de OMS.
„Noroc totuși că facem parte din UE și trebuie să respectăm o serie de reguli europene, care practic ne trag în direcția potrivită!”, spune Loredana Pană, coordonatorul programului „În aer liber”, derulat de Asociația „Mai Mult Verde”.
Programul „În aer liber” își propune să atragă atenția asupra a trei direcții principale, care ne afectează calitatea vieții: mobilitatea urbană, spațiile verzi și managementul deșeurilor.
Mai exact, promovarea spațiilor alternative ale Bucureștiului, zone mai puțin frecventate dar care trebuie curățate și pe care merită să le cunoaștem. De asemenea, promovarea transportului pe bicicletă, ecologizări și plimbările ghidate prin București.
Comunitățile e bine să se implice, să facă demersuri să rezolve problemele din arealul lor: lipsa spațiilor verzi, curățenia, parcările care blochează trotuare- cu ajutorul oamenilor este ușor să se rezolve problemele mici, de care ne lovim zi de zi.
Din septembrie programul va continua în câteva școli din București unde se va face educație de mediu, în iulie va avea loc campania de ecologizare în sectorul 2 în zona salbei de lacuri, unde sunt depozitate gunoaie care sufocă spațiile verzi…
Da, avem o problemă și cu cu colectarea selectivă, cu depozitarea deșeurilor- trebuie să învățăm și acest lucru, de exemplu să nu colectăm împreună cojile de cartofi și hârtia.
În toamnă va avea loc un marș al bicicliștilor care să semnalizeze nevoia infrastructurii pentru transportul alternativ, în noiembrie se vor planta 10.000 de puieți în jurul Bucureștiului dar și după finalul anului 2022, când „În aer liber” se încheie, programul rămâne deschis.
Acum, pentru sezonul cald, se urmărește „identificarea câte unui traseu pentru fiecare sector, traseu care să lege niște coridoare verzi, marcat foarte clar pe hartă: ce poți vedea acolo, care este biodiversitatea de care te poți bucura, câteva aspecte culturale din zona respectivă și bineînțeles, oamenii să știe de unde pot accesa aceste informații”.