Expoziţie de sculpturi şi benzi desenate la Arcul de Triumf

Expoziţia deschide seria de evenimente ce marchează aniversarea a 100 de ani de la prima inaugurare a celui mai important monument de for public din Capitală, omagiată în toamna acestui an, se arată într-un comunicat al Direcţiei Generale de Arhitectură Peisagistică şi Monumente de For Public din cadrul Municipalităţii.

Până pe 8 octombrie, bucureştenii şi turiştii aflaţi în Capitală au posibilitatea să exploreze spaţiile Arcului de Triumf şi să descopere, pe parcursul traseului, panorama asupra oraşului, în fiecare weekend, între orele 12.00 – 20.00.

Artişti vizuali consacraţi, alături de tineri aflaţi la începutul carierei artistice, expun împreună şi propun un dialog creativ între oraşul de ieri şi cel de azi. Expoziţia reprezintă „o experienţă inedită”, în premieră, „o călătorie printre sculpturi şi benzi desenate”, toate reinterpretări contemporane ale Arcului.

În prima parte a expoziţiei Alexandru Ciubotariu (aka Pisica Pătrată), Octav Ungureanu (aka Smoking Cool Cat), Robert Obert şi Ionuţ Popescu au transpus motivul Arcului de Triumf în lucrările lor de bandă desenată. Cele patru viziuni personale vor fi expuse în opt panouri, iar la nivelul cel mai de sus al Arcului cei patru artişti şi-au propus să realizeze împreună, în ziua deschiderii, începând cu ora 15.00, „live drawing ad-hoc”, pornind de la imaginarul fiecăruia asupra Arcului.

Informații despre artiști: 

Alexandru Ciubotariu (aka Pisica Pătrată) este un artist, creator de bandă desenată, activ în sfera street art şi a ilustraţiei de carte. „Luceafărul” de Mihai Eminescu a prins viaţă sub forma unui poem grafic realizat de artist, iar albumul personal „Poveste despre eu” a apărut, pe lângă ediţia în limba română şi în Germania, Finlanda şi Ungaria. Pasionat colecţionar de bandă desenată românească, şi-a reunit colecţia sub forma mai multor expoziţii şi volume dedicate studiului benzii desenate.

Octav Ungureanu (aka Smoking Cool Cat) s-a afirmat ca ilustrator de bandă desenată, comics, creator în diverse campanii publicitare, editor de reviste şi albume de profil. A participat ca autor la numeroase proiecte de bandă desenată, precum „Istorii din 89 în benzi desenate” sau „Următorul cadru”. A creat personajul Zobb, un extraterestru într-o continuă aventură în România de azi.

Robert Obert are un portofoliu bogat, care cuprinde creaţii numeroase, de la bandă desenată şi ilustraţie de carte, la design grafic, intervenţii stradale şi pictură murală. Atras de dimensiunea science fiction şi fantasy, şi-a asumat o definiţie proprie, cea de artist urban. Albume precum”‘Profeţia urbană” sau”Fear Is A Lie” i-au subliniat notorietatea. A conceput, alături de alţi colegi, proiectul unui film documentar dedicat evoluţiei street art în România, operă aflată în lucru.

Ionuţ Popescu a făcut ilustraţie de carte, caricatură, bandă desenată, design de produs şi graffiti. A participat la diverse proiecte, precum „24hComicsRO” sau „Biblioteca Istoric㔑.

În a doua parte a expoziţiei se regăsesc lucrările a cincisprezece elevi de la liceele bucureştene „Nicolae Tonitza” şi „Dimitrie Paciurea”. Lucrările reprezintă reinterpretări contemporane ale Arcului de Triumf şi au fost create în cadrul concursului de modelaj „Sculptori pentru viitor”, ediţia 2022, organizat de Monument For, în parteneriat cu Filiala de Sculptură Bucureşti a Uniunii Artiştilor Plastici.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.