IGSU: 28 de pompieri şi 8 autospeciale de stingere a incendiilor au plecat în Grecia
Articol de arionmihaela, 30 iunie 2022, 15:07
În perioada 01 iulie – 01 august 2022, Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, participă cu un modul național specializat de stins incendii de pădure la un program pilot de pre-poziționare, organizat de Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar – DG ECHO, în vederea consolidării rezilienței autorităților elene în gestionarea acestui tip de risc.
Scopul programului vizează reducerea timpului de răspuns în cazul producerii incendiilor de pădure, eficientizarea activității de pregătire a modulelor de intervenție aparținând statelor membre, precum și îmbunătățirea interoperabilității între forțele participante.
Activarea si operaționalizarea modulului specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare și stingere a focarelor de pe teritoriul Greciei, în locațiile stabilite de partenerii eleni.
Primul contingent, care însumează 28 de pompieri și 8 mijloace tehnice (3 autospeciale de stingere a incendiilor de pădure, 1 cisternă, 1 autospecială cu capacitate mărită de trecere, 1 microbuz, 2 autospeciale de primă intervenție și comandă) a început deplasarea astăzi, 30 iunie, pe ruta Ciolpani – București – Giurgiu – Sofia – Kulata – Grecia (Atena).
Suplimentarea tehnicii și a personalului de intervenție va fi realizată în funcție de dinamica situațiilor înregistate în teren, la solicitarea autorităților elene, prin Mecanismul European de Protecție Civilă.
Schimbarea efectivelor se va realiza în data de 16.07.2022, urmând ca alți 28 de pompieri să înlocuiască personalul din Atena.
Toate autospecialele de stingere vor fi echipate cu motopompe transportabile și cu un rucsac de prim ajutor, iar fiecare pompier va beneficia de echipament individual de protecție, inclusiv un aparat cu aer comprimat și o butelie de rezervă.
Pentru pregătirea misiunii, începând cu data de 27 iunie a.c., o delegație a IGSU s-a deplasat la Atena pentru a participa la o sesiune de pregătire a programului de pre-poziționare. Cu această ocazie, au fost prezentate aspecte de interes și s-au efectuat recunoașteri în teren.
INFORMAȚII BACKGROUND
Programul de asistenţă este finanțat de UE și a fost prevăzut ca măsură de sprijin pentru comunitățile elene, după incendiile devastatoare înregistrate anul trecut. Acesta se regăsește în noua politică a UE pentru limitarea incendiilor de pădure din sudul Europei și reunește echipaje operative de stingere din Germania, Bulgaria, România, Franţa, Finlanda şi Norvegia.
În vara anului 2021, incendii uriaşe au distrus mari părţi din pădurile situate în nordul Atenei, precum şi o suprafață considerabilă din pădurile existente pe cea de-a doua insulă grecească ca mărime, Evia.
La momentul respectiv, incendiile au fost optim gestionate cu sprijinul oferit de numeroase state europene, printre care și România.
Reamintim că la data de 5 august 2021, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Grecia pentru acordarea asistenței internaționale, având în vedere situația de urgență generată de extinderea incendiilor de pădure pe teritoriul elen, la acea dată.
Prin activarea Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis acordarea unui ajutor umanitar extern de urgență, în sprijinul autorităților elene și protecția comunităților afectate.
Astfel, în perioada 06-16.08.2021, un modul de intervenție specializat în stingerea incendiilor de pădure, format din 108 pompieri și mijloace tehnice, a fost dislocat în Grecia pentru susținerea misiunilor din zonele puternic afectate de incendii.
Ajutorul oferit statului afectat a fost acordat în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul elen prin Mecanismul European de Protecție Civilă.
Cea de-a doua misiune a presupus alocarea, în perioada 20-29.08.2021, a unui modul de intervenție specializat în stingerea incendiilor de pădure, format din 142 pompieri și mijloace tehnice. Ajutorul oferit statului afectat a fost acordat tot în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul elen prin Mecanismul European de Protecție Civilă.