Mihai Mereuță atrage atenția asupra pericolului de colaps al sistemului centralizat de încălzire din București!

BLOCURI, CER, SENIN, PROGNOZA, METEO
Sursa foto: Alina Decu

Președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari „Habitat”, Mihai Mereuță, a declarat pentru București FM că, până în toamnă, trebuie implementate soluții pentru alimentarea cu energie termică – căldură și apă caldă, a zonelor deficitare din sistemul de termoficare, precum zona de nord, nord-est, cartiere precum Colentina și Aviației, zona de vest, cartierul Militari.

Dacă astfel de soluții vor întârzia să apară, vor rămâne la stadiul de promisiuni, în continuare, deconectările individuale – generate de calitatea slabă a serviciului și de majorarea prețului gigacaloriei, vor duce la colapsul sistemului, avertizează liderul „Habitat”.

„La momentul la care discutăm, e clar că, până la apariția investițiilor, suntem legați – și la propriu și la figurat, de sistemul centralizat de încălzire. Ideea de a veni cu resurse complementare, cu proiecte punctuale – în nordul Bucureștiului, în Colentina, în Militari, unde există deficit de furnizare, este o idee foarte bună. Și trebuie realizată de către Primăria Capitalei, în parteneriat cu primăriile de sector, care au bani suficienți. Și care a putea direcționa fonduri către proiecte de investiții în regenerabile – panouri solare, geotermale, surse de producție pe zone, pe puncte termice deficitare, în zonele așa-zise – cu ghilimelele de rigoare, că e, totuși, un circuit concentrice, capete de rețea. Trebuie să avem această investiție, acuma, rapid, pentru că, altfel, deconectările individuale vor duce la colapsul sistemului. Și, în final, odată cu colapsul sistemului de încălzire, în afară de problemele de poluare și de sănătate publică, o să apară și probleme legate de furnizarea energiei electrice. În concluzie, acum e momentul să arătăm, până-n toamnă, cetățenilor că se face ceva. Nu vom face, ci am făcut”, a declarat Mihai Mereuță.

Declarația lui Mereuță a survenit în urma unei dezbateri cu privire la viitorul sistemului centralizat de încălzire organizată de Liga „Habitat”. La dezbatere, au participat, pe lângă reprezentanți ai asociațiilor de proprietari, reprezentanți ai Companiei Municipale Termoenergetica, cai Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetică București – Ilfov – care include, în afară de București, Popești-Leordeni și Chiajna, deputații Antonel Tănase și Claudiu Năsui.

Nicușor Dan promite soluții pentru zonele deficitare…

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan promite că, până în decembrie – ianuarie va deveni funcțională o capacitate provizorie de producție a energiei termice, pe locul fostului CET Titan. Aceasta ar urma să dea căldură și apă caldă exact pe partea de nord, nord-est, unde nu mai există nicio capacitate de producție.
Primăriile sectoarelor 2 și 1 ar mai avea și ele în plan instalarea unor centrale provizorii pentru acele puncte termice situate departe de CET-uri, la capetele de rețea, unde agentul termic nu ajunge la parametrii contractuali.

„Ca noutate, Termoenergetica a început lucrările pentru centrala provizorie de la Titan – capacitate 60 MgWat, lucrări estimate la 6 luni, deci sperăm că, în decembrie-ianuarie să o avem gata, astfel încât să poată furniza pe zona de nord-est. După cum știți, cea mai mare problemă pe rețeaua noastră este zona de est, pentru că totul pleacă de la CET Sud și este un traseu foarte lung, pe zona de est. Și CET Ttian, care a fost închis în urmă cu mulți ani, va fi o centrală provizorie acolo care va asigura căldură în zona de nord-est. Și, în felul ăsta, va lua presiunea de pe această linie.
În general, problemele sunt la capetele de rețea. Cu cât ești mai departe de CET, cu atât, din cauza presiunii insuficiente, nu ajunge căldura până la capetele de rețea. Și, în sensul ăsta, avem în proiect noi, pentru zece puncte termice, Sectorul 2, pentru șase puncte termice, și Sectorul 1, pentru un număr de puncte termice niște centrale mici, pe gaz, pentru acele puncte termice, pentru capetele de rețea, care să fie alimentate de acolo și să ia presiunea de pe, de pe rețeaua mare din CET-uri”, a declarat Nicușor Dan.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.