VIDEO: Omagiu femeilor creatoare de artă într-o lume a bărbaților
Articol de dianamatei, 30 iunie 2022, 17:18
Omagiu femeilor creatoare de artă într-o lume a bărbaților. Îl aduce festivalul Cinefemina.
Vorbim despre femeile din industria cinematografică, regizoare, scenariste, producătoare, care au contribuit prin munca lor la transformarea industriei într-un loc mai egal din punct de vedere al genului.
Femeile s-au implicat în film încă din perioada filmului mut, deși multe dintre ele sunt acum uitate, în ciuda contribuției importante din acel timp. Industria cinematografică globală rămâne dominată de bărbați.
Când vine vorba de egalitatea de gen în film, există încă multe lucruri de făcut.
De aceea, Cinefemina își propune să contribuie la răspândirea conștientizării cu privire la egalitatea de gen și la evidențierea modelelor feminine atunci când vine vorba de industriile dominate de bărbați, spune Oana Bițan, coordonatul festivalului.
”Festivalul a apărut anul trecut, ca o recunoaștere adusă femeilor din industria cinematografică. Deși prima femeie regizor a fost contemporană fraților Lumiere, sunt doar 4 nominalizări la Oscar și un singur premiu. Sunt foarte multe regizoare însă munca lor nu este recunoascută. Munca femeilor este la fel de valoroasă; bărbații domină industria artistică. Este tradițional o industrie dominată de bărbați și este greu ca femeie să te remarci. Asta le face pe multe să renunțe”.
Evenimentul este organizat de EUNIC România prin Ambasada Suediei la București.
Cinefemina propune o selecție de 11 filme realizate de regizoare din Austria, Belgia, Franța, Germania, Grecia, Polonia, România, Spania, Suedia și Turcia.
”Între 7 și 10 iulie la Cinema Elvire Popescu, de la 18.30. Se pot cumpăra și abonamente. Se pot lua carnete de 5 intrări. Se pot lua bilete și de la cinematograf. Avem filmul Otto Barbarul duminică, ultimul film din festival. Festivalul nu are o tematică feministă. Filmele au teme diferite de viață, tematici regăsite în orice film; de la documentar la ficțiune, cu maniere de abordare complexe, de la experimental la povești personale. Reprezentanta Comisiei Europene în România ne-a susținut la această a doua ediție. Anul trecut l-am făcut la Grădina cu Filme”.
”Noi suntem un cluster EUNIC iar acest proiect este unul din multe. Pentru fiecare proiect există o țară organizatoare. Avem 10 institute, ambasade și fiecare a contribuit cu un film. Din păcate clusterele sunt locale. Mai avem Cinemascop coordonat de centrul ceh, Noptea literaturii, Ziua culturii europene”.
În programul de anul acesta gășiți filme documentare și filme de ficțiune foarte diferite ca mod de concepție și de realizare, cu maniere de abordare complexe, de la experimental la povești personale, cu perspective și sensibilități diverse, dar și pline de forță.
Cine merge la Cinefemina?
”Spectatorii care se duc sunt spectatorii de festivaluri, sunt consumatori de filme de creație, nu comerciale, cu tematici mai apropiate de viață. Sunt filme realiste care prezintă viața așa cum este, nu cum ne-o dorim. Este un public tânăr care merge la evenimente culturale”.
Dezbaterile din ultimii ani despre paritatea de gen, acțiunile și inițiativele de sprijinirea femeilor din domeniu, au dat roade și în România.
Așa au apărut din ce în ce mai multe filme realizate de femei.
Statisticile spun că numărul regizoarelor a crescut semnificativ în ultimii zece ani.
”Sunt regizoare care au făcut vâlvă, Ioana Uricaru. Nu avem un curator și fiecare țară vine cu o propunere. Noi ne adaptăm pe propunerile lor. Anul trecut s-a făcut un clasament după numărul de bilete vândute. Asta ar fi un fel de barometru. La prima ediție, toate peliculele au avut vânzare bună, am avut public numeros”.