Vizită la „Asezămintele Brâncovenești Biserica Domnița Bălașa”
Articol de bucurestifm, 30 iunie 2022, 14:30
Biserica din fosta Mahala a Prundului, de lângă Podul Calicilor, din actualul centru al capitalei, are hramul „Înălțarea Domnului”, și a fost ctitorită în anii 1743-1744 de cea de-a șasea fiică a Domnitorului Constantin Brâncoveanu, Domnița Bălașa și de soțul ei, marele ban Manolache Rangabe, zis Lambrino. Tot aici, au fost înființate o școală și un azil de bătrâni.
Din cauza cutremurelor, biserica a fost grav avariată și demolată, așa că, în perioada 1881-1885, în timpul domniei Regelui Carol I și a Reginei Elisabeta, a fost ridicat actualul lăcaș de cult.
De-a lungul vremii, biserica a trecut prin mai multe etape de consolidare și renovare. Aceste din urmă operații afectând pictura și pardoseala de marmură (operă a sculptorului Karl Storck ca și monumentul Domniței Bălașa din curte).
În plus, imediata vecinătate a răului Dâmbovița a condus la afectarea terenului și la variații mari de umezeală în subsol.
După anul 2014, preotul paroh Ștefan Ababei, sprijinit de Preafericitul Părinte Daniel, se implică în atragerea de fonduri europene pentru restaurarea monumentului istoric.
În 2017 este sfințită noua catapeteasmă și este aprobat proiectul de restaurare.
După 4 ani de muncă, o pandemie, variații de prețuri pentru materiale și surprize de tot felul, biserica are o nouă înfățișare, arată ca în anul primei sfințiri dar cu plusul dat de patina timpului. Pereții exteriori au fost refăcuți, pictura interioară restaurată, cele 4 turle consolidate, vitraliile complete, pardoseala uimitoare, clopotele originale recondiționate. În plus, ventilația, iluminatul și sonorizarea sunt de secol XXI.
Proiectul a fost finanțat din fonduri europene nerambursabile atrase prin Agenția pentru Dezvoltare Regională București – Ilfov, valoarea totală fiind de 17.156.630.30 lei (peste 3,4 de milioane de euro).
Biserica Domnița Bălașa va fi resfințită duminică, 31 iulie, în prezența Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a comunității de credincioși.