„Și-n mintea mea dansam desculță” – o carte despre lungul drum spre tine însuți!
Articol de cristina.toma, 1 iulie 2022, 17:00
Dacă vă simțiți obosiți sau copleșiți de multe probleme, ori ați trecut vreodată printr-o astfel de situație, atunci romanul „Și-n mintea mea dansam desculță”, scris de Olivia Zeitline și apărut în traducere românească la editura „Act și Politon” este lectura potrivită pentru dumneavoastră în acest weekend.
Povestea o are drept eroină principală pe Charlotte care trăiește în Parisul zilelor noastre și lucrează într-o mare corporație, unde muncește până la epuizare. În urma unui episod de burnout, decide să renunțe la statutul de corporatistă și la cariera în marketing, dedicându-se marii ei pasiuni – dansul.
În numai trei ani de zile, viața ei se schimbă radical. Însă predarea cursurilor de dans contemporan nu îi acoperă în întregime cheltuielile de întreținere. În plus, intuiția îi spune că relația cu iubitul ei Tom se va sfârși și realitatea va dovedi că are dreptate.
Cum starea ei de spirit se degradează tot mai mult de la o zi la alta, simte că singura persoană care o poate ajuta este Stella, o violoncelistă celebră în vârstă de 62 de ani pe care o cunoscuse prin intermediul fostului ei iubit Tom.
Stella va deveni astfel călăuza lui Charlotte prin viață. Cea care o va ajuta să își înțeleagă propria existență, propriile decizii, gândurile, senzațiile, fricile și, mai presus de toate, o va ghida să își înțeleagă și să își asculte intuiția.
Aceasta o lămurește că premoniția referitoare la despărțirea de Tom semnifică faptul că a intrat în contact cu intuiția ei, „această muzică a ființei noastre profunde, care ne călăuzește”, atenționând-o totodată că acest episod îi poate deschide perspective noi.
Tot Stella ne oferă o definiție a intuiției, menită parcă să ne facă mai atenți la mesajele criptate pe care ni le transmite, nu întâmplător, mediul înconjurător: „Intuiția este o vibrație, o lungime de undă; ca un al șaselea simț, care se folosește de celelalte cinci: poate lua forma unei voci, a unei imagini sau senzații, a unui gust sau miros. Intuiția vorbește și prin vise. Totul poate vorbi, atât în interior, cât și în exterior.”
Pe măsură ce viața ei se restrânge din anumite puncte de vedere: se desparte de Tom, se mută în camera de rezervă a unei prietene, nepermițându-și să mai plătească chiria vechiului apartament, simte cum se extinde pe o altă latură, spirituală de această dată. Dansul reușește de fiecare dată să îi aline suferințele provocate de neajunsurile din lumea fizică. Ca și cele două prietene ale ei Théa și Jeanne.
Théa, spre exemplu, o ajută să își amenajeze camera de rezervă pusă la dispoziție de Jeanne după principiile feng-shui și tot ea o va iniția și în yoga. Aceste lucruri aparent banale, vor căpăta o însemnătate din ce în ce mai profundă în viitorul deloc previzibil al lui Charlotte.
În viața ei vor intra și alți oameni interesanți precum profesorul Pierre Loiseau ale cărui materiale le urmărește pe YouTube dar și coregraful egiptean Asar Asmar. De la aceștia nu doar că va învăța lucruri noi ci și cum să le aplice în viața ei.
Charlotte va deveni tot mai stăpână pe ea și tot mai optimistă. Va constata pe pielea ei cât de adevărat este faptul că atunci când așteptăm un lucru, nu știm niciodată sub ce formă va ajunge la noi.
Cartea Oliviei Zeitline vrea de fapt să încurajeze cititorii să lupte pentru visele lor și nu de puține ori vă va face să zâmbiți. Însa foarte interesante la acest roman sunt accentele autobiografice. Autoarea, la rândul ei, a studiat Dreptul, însă pasiunea pentru artă și pentru dezvoltare personală a învins orice pragmatism.
Astfel, ea renunță la profesia de avocat pentru a se dedica organizării de expoziții de artă contemporană în spații culturale și creării unei reviste online, dedicată artei și spiritualității. Activitatea de aici i-a adus un premiu la Golden Blog Awards, în 2013.
„Și-n mintea mea dansam desculță” este romanul ei de debut, în care își îmbină talentele de artist, de scriitor și de consilier de dezvoltare personală. Rezultatul a fost o carte pe care nu o veți lăsa din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină.