Amenzi mai mari pentru picturi tip graffiti pe clădiri sau pe garduri

Amenzile pentru picturi tip graffiti pe clădiri sau pe garduri vor creşte de 10 ori. O lege în acest sens a ajuns la promulgare după ce a fost adoptată recent de Parlament. Argumentul autorităţilor este că, până acum, amenzile erau nesemnificative faţă de prejudiciile produse de cele mai multe ori împotriva patrimoniului cultural.

Potrivit proiectului de lege, amenzile pot ajunge până la 6.000 de lei pentru cei care fac în mod ilegal graffiti pe clădiri, garduri sau alte bunuri publice, faţă de maxim 500 de lei cât primesc acum pentru aceste fapte.

Noile reglementări obligă, totodată, făptaşii ca, în termen de 15 zile, să readucă la forma iniţială bunurile deteriorate. Dacă obligaţiile nu sunt îndeplinite, primăriile pot reabilita aceste clădiri din fonduri proprii şi au dreptul să dea în judecată persoana vinovată pentru a-şi recupera prejudiciul.

Mai mult, celor sancţionaţi li se vor confisca spay-urile, vopselele şi creioanele care au servit la săvârşirea contravenţiei. Decizia de înăsprire a acestor sancţiuni a fost adoptată de Parlament, cu menţiunea că aceleaşi fapte sunt pedepsite cu închisoarea în alte ţări ale Uniunii Europene, cum sunt Austria, Belgia, Cehia, Franţa, Germania sau Grecia.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.