Căutarea supravieţuitorilor a fost reluată în urma prăbuşirii unui gheţar din Alpii italieni
Articol de bucurestifm, 4 iulie 2022, 11:58 / actualizat: 4 iulie 2022, 13:07
UPDATE: Ministerul Afacerilor Externe anunţă că, până la acest moment, printre persoanele afectate de prăbuşirea gheţarului Marmolada, din munţii Alpi, Italia, nu au fost identificaţi cetăţeni români.
Potrivit unui comunicat transmis luni, MAE precizează că s-a autosesizat, prin intermediul Ambasadei României la Roma şi al Consulatelor Generale ale României la Trieste şi Milano, în urma incidentului produs pe 3 iulie la gheţarul Marmolada, soldat cu decesul a 6 persoane, rănirea altor 9, precum şi cu dispariţia mai multor persoane.
MAE mai precizează că procedurile de identificare a victimelor sunt în desfăşurare.
Operaţiunile de căutare a eventualilor supravieţuitori au fost reluate după prăbuşirea unei părţi din gheţarul Marmolada, cel mai mare din Alpii italieni.
Purtătoarea de cuvânt a serviciilor de salvare, Michela Canova, a declarat pentru AFP duminică seara că bilanţul victimelor, iniţial de cinci morţi, a crescut la şase victime confirmate.
De asemenea, există opt persoane rănite, a mai spus ea, fără a oferi detalii cu privire la naţionalitatea victimelor. Potrivit presei italiene, cetăţeni străini se numără printre persoanele surprinse de avalanşă.
Incredible footage from an helicopter of the mountain rescue of the basal detachment in Marmolada.
Water lubrication at the base (or interstrata) and increased pressure in water-filled crevasses are probably the main causes for this catastrophic event pic.twitter.com/2OXRExkdjy
— Alpine-Adriatic Meteorological Society (@aametsoc) July 3, 2022
Serviciul Salvamont a activat un număr gratuit pentru a permite semnalarea persoanelor care nu au mai dat niciun semn apropiaţilor după ce au plecat într-o excursie pe gheţar.
Mai multe elicoptere au fost dislocate imediat pentru a participa la operaţiunile de salvare şi a monitoriza evoluţia situaţiei, însă căutările au fost suspendate la căderea nopţii înainte de a fi reluate luni dimineaţa.
Prăbuşirea gheţarului s-a produs a doua zi după un record de temperatură înregistrat în vârful gheţarului, de 10 grade Celsius.
Prăbuşirea gheţarului Marmolada „este consecinţa condiţiilor meteorologice actuale, adică a unui episod de caniculă care coincide cu problema încălzirii globale”, a explicat profesorul Massimo Frezzotti, de la catedra de ştiinţe a Universităţii Roma Tre.