Primăria Capitalei nu are bani pentru parcuri, toalete publice și țâșnitori!
Articol de Mircea Apostolescu, 5 iulie 2022, 11:53
Parcuri murdare, vegetație neîngrijită, bănci și alei deteriorate…
Copiii au intrat în vacanță, vremea caniculară a pus stăpânire pe oraș, iar bucureștenii care vor să își petreacă timpul în aer liber, în marile parcuri ale Capitalei – Tineretului, Carol, Cișmigiu, Herăstrău, constată că acestea lasă de dorit, în ceea ce privește curățenia, toaletarea copacilor și a arbuștilor, cositul ierbii, amenajarea straturilor de flori, că multe bănci și coșuri de gunoi sunt rupte sau deteriorate.
Nici locurile de joacă pentru copii din parcurile administrate de către Primăria Capitalei nu sunt asa cum ar trebui.
Multe dintre aparatele de joacă și suprafețele antitraumă sunt deteriorate si nu prezintă siguranta pentru cei mici.
Cei care vor să alerge sau să se plimbe cu bicicletele ori trotinetele pe malul Lacului Herăstrău, sunt în pericol. Din cauza surpării malului lacului, pe o porțiune din ce în ce mai întinsă, aleea prezintă crăpături atât de mari încât un alergător se poate împiedica în ele.
Dacă un biciclist sau un trotinetist ar nimeri cu roata într-o asemenea crăpătură, s-ar produce un accident grav.
Țâșnitori prea puține și nefuncționale…
Dacă ai alergat, te-ai plimbat pe jos sau cu bicicleta, te-ai jucat și ți s-a făcut sete, nu prea ai de unde să bei apă si să te hidratezi, așa cum se recomandă pe timp de caniculă.
Tâșnitori sunt puține și, iar dintre cele rămase, și mai puține funcționează cum ar trebui. Multe au o presiune atât de slabă încât poți să mori de sete în fața lor.
Iar o sticlă de apă minerală de o jumătate de litru costă 5 lei, în Herăstrău.
Toalete publice la jumătate…
Dar poate că e mai safe să bei apă puțină, altfel s-ar putea să ai nevoie de o toaletă, iar numărul toaletelor publice a fost drastic redus față de acum doi ani.
De altfel, în ceea ce privește toaletele publice și țâșnitorile, situația este aceeași nu doar în parcurile păstorite de către Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement (ALPAB) din subordinea Municipalității, ci și pe marile bulevarde ale Bucureștiului.
Nu sunt bani de investiții în parcuri, nici pentru țâșnitori sau toalete publice!
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan spune că, în ceea ce privește curățenia, cositul ierbii și toaletarea copacilor, situația din parcuri ar fi aceeași ca în alți ani.
În schimb, lipsesc banii de investiții și singurele lucrări pe care ALPAB le poate face sunt cele de reparații la alei, conform edilului șef al Capitalei.
„Este nici mai bine, nici mai rău decât a fost ani de zile, în ceea ce privește curățenia, tăierea ierbii și toate celelalte lucruri de întreținere.
În ceea ce privește lucrările de investiții, doar ca să consolideze malurile din Parcul Herăstrău, investițiile ar fi undeva la 60-70 de milioane de lei, pe care, din nou, nu-i avem. Deci, ce o să facem, ca investiții, în momentul ăsta, este să facem acele alei care sunt rupte și pe care trebuie să intervenim și pe care cheltuielile sunt mai mici”, a declarat Nicușor Dan.
Tot lipsa banilor face ca ALPAB să nu poată investi în țâșnitori, susține Nicușor Dan.
„În ceea ce priveşte țâșnitorile, e o chestiune de investiții a ALPAB. Am direcționat – pe partea de investiții nu avem bugetul cel mai strălucit, avem constrângeri, am direcționat banii de investiții în special către alei”, a explicat primarul general al Capitalei.
Și reducerea numărului de toalete publice ar fi fost tot o decizie dictată de constrângerile financiare, potrivit edilului șef.
„Pe toalete, a fost o decizie din nou de bani – toaletele publice. Am redus numărul lor în momentul în care contractul… ne-am dat seama că nu putem să susținem contractul pe care îl aveam și, în momentul ăsta, funcționează cele pe care le vedeți că funcționează. Sectoarele au preluat o parte dintre ele”, a declarat Nicușor Dan.