Protocol de colaborare între Colegiul Medicilor şi mai multe organizaţii de pacienţi

Surso foto: www.foreverywoman.org

Colegiul Medicilor din România şi reprezentanţii mai multor organizaţii de pacienţi au semnat un protocol de colaborare care prevede sprijinul reciproc pentru consolidarea şi îmbunătăţirea relaţiei medic – pacient şi dezvoltarea profesiei medicale.

Protocolul mai prevede îmbunătăţirea continuă a îngrijirilor acordate pacienţilor, precum şi acţiuni comune pentru consolidarea sistemului de sănătate.

Semnatarii protocolului au făcut un apel pentru ca ghidurile terapeutice să intre sub jurisdicţia profesională a CMR.

Colegiul Medicilor ar trebui să elaboreze ghidurile de bună practică medicală, aşa cum se întâmplă în toate ţările civilizate, crede preşedintele CMR, Daniel Coriu.

Reprezentantul Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, Radu Gănescu, a subliniat că reglementările trebuie să ţină pasul cu inovaţia şi ştiinţa, având în vedere că medicina evoluează permanent.

Potrivit preşedintelui Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, decalajul între România şi unele ţări din Uniunea Europeană privind accesul la inovaţie este de 5-6 ani.

Şi preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, Rozalina Lepădatu, a evidenţiat că ghidurile terapeutice reprezintă baza ştiinţifică a tratării unei boli.

În prima etapă, protocolul de colaborare s-a semnat între Colegiul Medicilor din România şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Alianţa Pacienţilor Cronici din România, Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune din România, Asociaţia Transplantaţilor din România Federaţia Asociaţiilor Diabeticilor din România, Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă, Asociaţia Naţională a Hemofilicilor din România.

Acţiunea de semnare a protocolului va fi continuată în perioada următoare cu alte organizaţii.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.