Interzis cu trotinetele electrice pe trotuar, în parc și în zonele exclusiv pietonale?

Sursa foto: Alina Decu

În condițiile în care deplasarea cu trotinetele electrice a luat din ce în ce mai multă amploare, iar flotele de trotinete de închiriat dar și numărul accidentelor, mai mult sau mai puțin grave, au crescut exploziv, grupul consilierilor municipali PNL lansează în dezbatere publică un foarte necesar regulament privind utilizarea trotinetelor electrice în București.

Regulamentul propus de liberali, ce pare de inspirație pariziană, încearcă să aducă reguli pentru siguranța utilizatorilor de trotinete electrice, în primul rând, dar și a celorlalți participanți la trafic, precum pietonii și conducătorii auto.

Viceprimarul liberal al Capitalei, Steian Bujduveanu, a declarat: „Numărul incidentelor de trafic, uneori cu consecințe deosebit de grave, impune reglementarea strictă a acestei activități, obiectivul principal fiind protejarea populației și a utilizatorilor acestui mijloc de transport alternativ.
Înainte de a pune pe hârtie setul de reguli, subiectul a fost dezbătut cu principalii furnizori de servicii ridesharing din București, de către colegii mei consilieri generali ai Grupului PNL. Vrem să construim un regulament eficient, care să protejeze atât utilizatorii serviciului, cât și restul populației din Capitală (pietoni sau șoferi). Vrem un regulament care să pună în ordine această activitate, solicitare venită atât din partea populației, cât și din partea furnizorilor de servicii rideshering”
.

Ce propune regulamentul:

Regulamentul definește trotineta electrică drept acel mijloc de transport cu două sau trei roți, echipat cu un motor electric, și a cărui viteză maximă este mai mare de 6 km/h, dar nu depășește 25 km/h. Inițiatorii acestuia propun interdicția de a circula pe drumurile publice pentru trotinetele electrice a căror viteză maximă depășește 25 km/h.

Potrivit propunerii de regulament, ar urma să poată conduce trotinete pe drumurile publice doar persoanele care au împlinit 14 ani.

Circulația trotinetelor electrice ar urma să fie permisă numai pe acele sectoare de drumuri publice unde viteza maximă legală este de 50 km/h.

Dacă drumul este prevazut cu pistă pentru bicicliști, trotinetștii ar urma să fie obligați să circule pe aceste piste.

Conducătorii de trotinete cu vârsta sub 16 ar putea avea obligația de a purta cască, atunci când circulă pe drumurile publice.

Regulamentul propune interzicerea circulației pe trotuare, cu excepția cazurilor în care sunt amenajate piste speciale pentru biciclete.

Ar urma să fie interzisă circulația trotinetelor electrice și pe aleile din parcuri sau grădini publice.

Regulamentul propune și un set de reguli pentru protecția trotinetștilor. Astfel, ar urma să fie interzise depășirea unui vehicul aflat în mers, circulația în paralel cu un alt vehicul individual cu două roți, transpotarea unei alte persoane pe o trotineta electrică, conducerea trotinetei fără a ține ghidonul cu mâinile, precum și utilizarea telefonului, smartphone-ului, tabletei și chiar a căștilor audio, în timpul conducerii trotinetelor.

Regulamentul mai propune și reguli pentru parcarea trotinetelor și pentru amplasarea punctelor de către operatorii de rideshering.

Proiectul de regulament poate fi consultat pe site-ul oficial al Primăriei Capitalei, pmb.ro, la secțiunea Consiliul General al Municipiului București, proiecte aflate în dezbatere publică.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.