Începe demolarea clădirii Cathedral Plaza?

Primarul general Nicușor Dan a anunțat, astăzi, că a semnat autorizația de demolare a Cathedral Plaza. Edilul șef promisese, la o întrebare București FM, că, în curând, Primăria Capitalei va lua măsuri pentru demolarea acestei construcții declarate ilegală de către instanță cu 10 ani în urmă.

„(…) Pentru toate celelalte, din zona centrală, pe care le-ați pomenit, inclusiv Cathedral Plaza, e nevoie de o acțiune a Primăriei Municipiului București. (…) O să vedeți acțiuni în ceea ce privește ceea ce ați spus, demolări de resturi de clădiri care trebuie demolate”, promitea Nicușor Dan, la întrebarea București FM.

În postarea de pe pagina sa de socializare, edilul Capitalei atrage, însă, atenția, asupra faptului că mai sunt etape de parcurs până la demolarea clădirii.

„Precizez că mai sunt de parcurs câțiva pași administrativi până la începerea efectivă a lucrărilor de demolare, așa că voi reveni cu informații la momentul potrivit. Cheltuielile cu demolarea vor fi suportate inițial de municipalitate, iar finalmente vor fi recuperate de la proprietarul clădirii”, a scris Nicușor Dan pe pagina sa de socializare.

Într-adevăr, de la semnarea autorizației de demolare și până la demararea lucrărilor mai sunt multe proceduri de parcurs.

Astfel, mai întâi, Primăria Capitalei va trebui să achiziționeze serviciile de alcătuire a unui studiu de fezabilitate pentru demolarea clădirii ca în cazul oricărui proiect finanțat din bani publici.

După ce studiul de fezabilitate va fi gata, va trebui adoptată o hotărâre a Consiliului General al Municipiului București (CGMB) prin care să se stabilească indicatorii tehnico-economici ai proiectului. Abia după adoptarea unei asemenea HCGMB, se poate trece la alcătuirea unei documentații tehnice pentru procedura de achiziție publică a serviciilor de proiectare și execuție a lucrărilor de demolare.

Numai după ce licitația, pentru lucrări în valoare de circa 7-8 milioane de euro, cum estima chiar Nicușor Dan, va avea un câștigător și se va semna cu acesta un contract, va demara faza de proiectare și autorizare.

Această fază ar putea dura destul de mult, având în vedere că aproape lipită de Cathedral Plaza se află Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Iosif”, cu statut de monument istoric și că întreaga zonă are statutul de arie protejată.

În final, vor trebui găsiți în bugetul propriu al Municipiului București cei 7-8 milioane de euro pentru finanțarea lucrărilor de demolare.

Cu parcurgerea tuturor acestor etape și proceduri administrative, este de prevăzut că lucrările propriu-zise de demolare a Cathedral Plaza nu vor demara prea curând.

Pentru a înțelege amploarea acestui proiect, ar trebui să ne aducem aminte că această Cathedral Plaza a fost ridicată la intersecția străzilor General Henri Mathias Berthelot și Luterană, aproape lipită de clădirea monument istoric Catedrala „Sf. Iosif”. Clădirea se află în top cinci cele mai înalte din București, cu 19 etaje și o înălțime de 75 de metri.

Construcția ei a durat din 2007 până în 2013 și a afectat structura de rezistență a Catedralei „Sf. Iosif”. Motiv pentru care Arhiepiscopia Romano-Catolică din București l-a și dat în judecată pe proprietar și, în 2012, a reușit să obțină o hotărâre de instanță care declară ilegală autorizația de construcție a Cathedral Plaza, eliberată de către Primăria Sectorului 1, pe vremea edilului Andrei Chiliman, și dispune desființarea construcției ilegale.

Autorizația de construcție a clădirii a fost eliberată de către Primăria Sectorului 1, în ciuda faptului că terenul se afla într-o zonă protejată, în care atribuțiile privind autorizarea reveneau, prin legea de la acea vreme, Consiliului General al Municipiului București.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.