VIDEO: Titi Aur – „Părinții de azi sunt generația needucată rutier”!

Despre siguranța în trafic și evitarea accidentelor a aflat Alex Minculescu de la Titi Aur, invitat în matinalul „Bună dimineața, București!” pe 98.3 FM și live pe Facebook-ul București FM.

„Nu se face educație rutieră. Avem următoarea situație: părinții din ziua de azi sunt oamenii între 20 până în jur de 40 de ani și sunt generația care nu a mai beneficiat de educație rutieră. Până în 1989 se făcea în școala generală. După revoluție nu s-a mai făcut. Părintii de azi sunt generația needucată rutier. Părintele ia copilul de mână și trece cu el printre mașini. Făcând asta acasă, așa vede copilul. Vedem de foarte multe ori cum tata cu mama au centura în față și copilul liber în spate. Ei nu se leagă în centură că sunt conștienți de risc, ci de frica amenzii de la poliție. Deci, nu conștientizează. La școală, în loc să beneficieze de educația rutieră, nu beneficiază de nimic”, spune Titi Aur.

Dacă vrei să afli cum explică importanța educației rutiere în școli, ce înseamnă conducere defensivă, ce spune despre impactul lipsei infrastructurii, vezi VIDEO.

„Să ne uităm la țările din Vest. În Germania, de exemplu, copiii primesc permis pentru bicicletă și dau examen scris și oral, greu de altfel. Noi ajungem să avem 140 de copii pe an morți în accidente de circulație. În Suedia sunt 0 copii morți în accidente. Ministerul Educației spune NU categoric. Când autoritățile nu sunt implicate, acesta este rezultatul. După 30 de ani de involuție în educația rutieră, copiii nu conștientizează pericolul. Dacă nu facem nimic, aici ajungem”, punctează Titi Aur.

„Cel care pleacă din școala de șoferi este unul insuficient pregătit. După școala de șoferi nu se mai face nimic. În orice meserie când apare un nou utilaj sau ceva nou, lucrătorul este pregătit. La condusul mașinii nimeni nu te mai învață nimic. Mai mult, legea spune așa: dacă eu, ca angajator, nu fac protecția muncii sunt sancționat. Dacă tu, ca angajat, ai făcut accident angajatorul e sancționat. În condusul mașinii nimeni nu te mai trage de mână.

Rolul cursului de conducere preventivă aduce conducătorul auto la zi cu informații despre evoluția tehnică, eventual legislativă și îl face să fie mai atent, mai conștient. De aceea, a apărut Legea 20/2022, publicată în Monitorul Oficial pe 20 ianuarie. Ea prevede că cine vrea să facă acest curs poată să îl deconteze integral. Doar că Ministerul Transporturilor trebuie să facă norme de aplicare. Însă nu le face, din motive diverse. Deci, în loc să fie făcute cât mai repede, cei care răspund de siguranța rutieră nu fac aceste norme.”, a spus Titi Aur.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.