Nicolae Ciucă: „Vă rog să nu tratați evenimentele ca fiind de natură minoră”!

arhiva

Premierul Nicolae Ciucă le-a solicitat prefecţilor, vineri, desfăşurarea de activităţi de prevenţie şi informare astfel încât cetăţenii să conştientizeze riscul temperaturilor ridicate şi să existe coordonare în activităţile de combatere a efectelor caniculei.

„Solicit Prefecturilor să discute cu toţi primarii, cu toate autorităţile administrativ-locale să desfăşoare activităţi de prevenţie. Avem nevoie ca cetăţenii să fie informaţi, să conştientizeze că pericolul generat, pe de o parte, de faptul că, iată, ne aflăm în campanie, sunt o serie întreagă de activităţi în derulare, riscul este amplificat de temperaturile foarte ridicate.

Cred că partea aceasta de prevenţie este foarte importantă pentru că nu toţi oamenii au timp să citească presa sau să privească la televizor, ci sunt la activităţi, au tot felul de munci în derulare, motiv pentru care cred, mai mult ca orice, că prevenţia şi informarea sunt cele care pot să ne ajute în efortul pe care îl facem. (…)

Vă solicit să fie întocmit un plan de informare şi prevenţie la nivelul fiecărei autorităţi locale şi să se comunice la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă modul în care el se desfăşoară.

Este foarte clar că pe fluviul Dunărea avem o scădere a debitului cu peste 50% şi, de aceea, în decizia CNSU de ieri după-amiază am stabilit ca pe o porţiune să se intervină astfel încât să se asigure navigabilitatea în sectorul respectiv, ţinând cont de faptul că mai abitir ca în anii precedenţi se înregistrează un flux ridicat de trafic pe Dunăre şi avem nevoie să degajăm şi să asigurăm, aşa cum spuneam, dragarea, astfel încât să fie asigurată fluiditatea traficului.

Cert este că pe acel sector de Dunăre se va interveni şi atrag atenţia autorităţilor locale din judeţele din sectorul respectiv să gestioneze şi să coordoneze foarte bine activitatea de dragare, iar autorităţile navale din sectoarele de responsabilitate de-a lungul Dunării să poată să îşi coordoneze foarte bine activităţile astfel încât să nu avem evenimente.

Vă cer ca la nivelul fiecărui Comitet judeţean pentru situaţii de urgenţă să se desfăşoare de câte ori este nevoie şedinţele extraordinare pentru a putea să interveniţi operativ. De asemenea, să luaţi toate măsurile astfel încât să fie menţinute în stare de operativitate toate echipamentele şi tehnica necesară pentru intervenţii, personalul să fie pregătit şi în măsură să intervină în cel mai scurt timp şi, aşa cum am discutat cu domnul secretar de stat Arafat, să avem asigurată suplimentarea efectivelor, dacă este nevoie.

De asemenea, să se coordoneze foarte bine activităţile cu organizaţiile neguvernamentale şi serviciile voluntare pentru a putea să suplimentăm şi să coordonăm foarte bine toate activităţile de intervenţie şi chiar partea aceasta de informare şi prevenţie. Organizaţiile neguvernamentale şi serviciile voluntare pot să desfăşoare o activitate şi să sprijine întreg demersul autorităţilor locale.

Vă rog să nu trataţi evenimentele ca fiind de natură minoră, pentru că, aşa cum arată situaţia în momentul de faţă, orice eveniment care este minor, care ni s-ar părea nouă că este minor, poate să crească şi să devină unul cât se poate de grav. Seriozitate maximă, coordonare sunt chestiunile pe care dumneavoastră le ştiţi foarte bine. Există oameni care au experienţă, există echipe de conducere care ştiu ce au de făcut. Responsabilitate şi activitate 24 cu 7”, a transmis premierul României.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.