Acord Rusia- Ucraina

Update 13.00: Rachetele rusești au lovit infrastructura portulului ucrainean Odesa.
Se intampla la o zi după ce Rusia și Ucraina au semnat cu Turcia și ONU un acord de redeschidere a porturilor de la Marea Neagră pentru a relua exporturile de cereale.

Ambasada Ucrainei în Turcia a reacționat după atacul rusesc asupra portului ucrainean din Odesa.
„A fost nevoie de mai puțin de 24 de ore pentru ca Federația Rusă să lanseze un atac cu rachete asupra portului Odesa pentru a pune sub semnul întrebării acordurile și promisiunile făcute ONU și Turcia în documentul semnat ieri la Istanbul. Solicităm ONU și Turcia să se asigure că Rusia își îndeplinește obligațiile în cadrul funcționării în siguranță a coridorului cerealelor”.

Rusia si Ucraina au semnat la Istanbul un acord pentru a redeschide porturile ucrainene de la Marea Neagra pentru exporturile de cereale.
Exista speranta ca acordul va contribui la diminuarea crizei alimentare internationale agravate de invazia rusa.

Presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski a declarat: ‘’Concesiile diplomatice facute Moscovei ar putea stabiliza oarecum pietele dar ar oferi un ragaz si ar avea un efect de bumerang’’. Liderul de la Kiev precizeaza ca responsabila de respectarea acordului privind exportul de cereale este ONU.

Zelenski mai spune ca o incetare a focului cu Rusia fara a revendica teritoriile pierdute nu ar face decat sa prelungeasca razboiul. El a avertizat ca un astfel de scenariu ar încuraja doar un conflict si mai extins, dand Moscovei oportunitatea de a se pregati pentru runda urmatoare.

foto: UNIAN

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.