Parcul Izvor concesionat pe un an întreg?

Parcul Izvor după „Nostalgia”

În luna iunie, circa o jumătate din Parcul Izvor – aflat în administrarea Primăriei Municipiului București, prin Administrația Lacuri, Parcuri, Agrement (ALPAB), a fost închisă, timp de aproape trei săptămâni, pentru organizarea Festivalului „Nostalgia”.

Organizarea unui festival într-un parc care are loc de joacă pentru copii, spații amenajate pentru căței, unde oamenii se pot plimba cu bicicleta, pot alerga, juca ping-pong, volei, badminton sau pur și simplu pot sta pe iarbă, la umbră, precum și felul în care arăta Parcul, după ce organizatorii și-au strâns toată recuzita a stârnit indignarea bucureștenilor din zonă.

A existat o petiție online, iar un grup de ONG-uri – Grupul de Inițiativă Civică Lacul Tei, Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu, Grupul de Inițiativă Civică Izvor, Grupul de Inițiativă Civică Kiseleff, Grupul Inițiativa Favorit, Inițiativa Civică Bucureștii Noi, Grupul de Inițiativă Civică Parcul Herăstrău, Inițiativa Prelungirea Ghencea, Grupul de Inițiativă Civică Sala Palatului, Asociația Cartier Aviației, Acțiunea Comunitară Tineretului, Pentru locuri de joacă și spații verzi în Grozăvești, Părinți de Cireșari – Piața Domenii, Floreasca Civică, ÎnCotroceni, Ești din Sectorul 5, Vrem schimbare, Grow Up Romania, Asociația Peisagiștilor din România – AsoP, Filiala teritorială București-Ilfov, Asociația Jumătatea plină, CeRe – Centrul de Resurse pentru participare publică, Fundația Comunitară București, Active Watch, i-au transmis primarului general al Capitalei Nicușor Dan o scrisoare deschisă prin care îi cer ca, pe viitor, să nu mai permită organizarea unor astfel de evenimente în parcurile aflate în administrarea ALPAB și să nu mai interzică accesul cetățenilor.

„Solicităm Primăriei Municipiului București și Consiliului General să își asume rolul de protectori ai interesului public și să aducă modificări esențiale în avizarea, monitorizarea și aplicarea de sancțiuni, conform prevederilor legale în vigoare, pentru evenimentele de tip concerte și festivaluri organizate în parcurile din Capitală”, se arată în scrisoarea deschisă transmisă de grupurile de inițiativă civică și ONG-uri.

Potrivit celor peste 20 de ONG-uri semnatare ale scrisorii deschise către Nicușor Dan, „În acest moment, modul în care sunt avizate aceste evenimente de către Primăria Municipiului București și modul în care Poliția Locală monitorizează respectarea legislației cu privire la protecția spațiilor verzi și a nivelului admis de zgomot par să nu țină cont de interesul public”. 
”Spațiile verzi și cetățenii din București sunt fără protecție în fața acestor abuzuri, iar acest lucru trebuie să se schimbe”, se mai spune în scrisoare.

Semnatarii scrisorii cer ca accesul publicului în parcuri să nu mai fie îngrădit pentru organizarea de festivaluri.

„Dat fiind faptul că ne situăm cu mult sub dezideratul de 26 mp de spațiu verde/capita, considerăm profund greșită restrictionarea accesului cetățenilor la spațiul verde public sau condiționarea de plata unui bilet.
Atât în Izvor (iunie 2022), cât și în Grădina Cișmigiu (iulie-septembrie 2020), suprafețe mari din parc au fost închise pentru perioade lungi.
În Parcul Regele Mihai I (Herăstrău), porțiuni din parc sunt permanent închise sub pretextul organizării unor evenimente culturale la terase”, arată semnatarii scrisorii deschise către Nicușor Dan.

ONG-urile semnatare ale scrisorii deschise mai cer ca Primăria Capitalei să nu mai permită organizarea în parcurile pe care le administrează, prin ALPAB, de evenimente care implică prezența unui mare număr de oameni, montarea de scene și alte echipamente și un nivel foarte ridicat de zgomot. Ei spun că Festivalul „Nostalgia” a afectat negativ spațiile verzi din Parcul Izvor.

„Cea mai evidentă dovadă a faptului că acest tip de eveniment afectează puternic spațiul verde este starea în care se află Parcul Izvor după evenimentele organizate în aceasta vară, peluzele fiind distruse, pline de cioburi și mucuri de țigară. Totodată, arborii sunt afectați de circulația utilajelor grele în faza de instalare a echipamentelor, dar în lipsa Registrului Verde aceste prejudicii nu pot fi evidențiate pe termen scurt, mediu și lung.

Parcurile din capitală nu sunt echipate logistic ori pregătite din punct de vedere peisagistic pentru a găzdui evenimente ample, cu mii de participanți, pe spațiul verde. Distrugerile cauzate deteriorează calitativ utilizarea parcurilor, cetățenii și natura fiind afectați pe termen scurt, mediu și lung”, se arată în scrisoarea ONG-urilor.

Această prezentare necesită JavaScript.

Parcul Izvor concesionat pentru un an întreg?

Iată, însă că o firmă clujeană a transmis Consiliului General al Municipiului București, printr-o scrisoare, propunerea de a concesiona întreg Parcul Izvor pe nici mai mult nici mai puțin de un an de zile. Firma face parte din grupul de companii deținute de organizatorii festivalurilor „Untold” și „Neversea” și ar vrea să ia în concesiune întreg Parcul Izvor, pe tot parcursul unui an, pentru a organiza acolo evenimente care să includă o zonă de servire a mâncării și a băuturilor și o zonă de shopping.

Propunerea de concesionare vine în contextul în care bucureștenii beneficiază de numai 10 metri pătrați de spațiu verde pe locuitor, în timp ce norma europeană ar cere o suprafață de 26 de metri pătrați de spațiu verde pentru fiecare locuitor.

Potrivit scrisorii transmise către consilierii generali – pe care București FM a obținut-o, compania care dorește să i se concesioneze întregul Parc Izvor pe un an de zile este SC Wunderpark SRL din Cluj-Napoca. Compania face parte din grupul de firme deținute de către organizatorii festivalurilor „Untold” și „Neversea”, conform scrisorii.

Cât despre activitățile care ar urma să aibă loc în Parcul Izvor, iată ce spune propunerea Wunderpark:

”Dorim să adunăm într-un singur loc o multitudine de activități de exprimare artistică, ce se vor combina cu elemente de food & beverages, shops sau hub de dezvoltare a ONG–urilor. (…) Parcul lzvor din Capitală a fost identificat ca oportunitatea perfectă de dezvoltare a proiectului, a Bucureștiului, a comunității și a turismului.
Această oportunitate privind locația provine din faptul că a fost identificat potențialul acestui parc care în prezent este sub exploatat la posibilitățile pe care le-ar putea oferi”, se spune în scrisoarea către consilierii generali ai Capitalei.

Întreținerea Parcului Izvor, pe durata concesiunii, ar urma să revină Wunderpark, care ar urma să planteze copaci și să înlocuiască permanent gazonul, potrivit scrisorii.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.