UPDATE: Război în Ucraina! Zelenski – „Vom crește exporturile de energie electrică către Uniunea Europeană”!

Update 15:00: Rachete de croazieră ruse au vizat joi o bază militară situată în apropiere de Kiev, distrugând-o parţial, a anunţat Statul Major ucrainean, citat de AFP.

……………………………………………………………………………………………

Update 14:00: Rusia nu va reuşi să-i intimideze pe cetăţenii ucraineni prin teroarea atacurilor cu rachete, a declarat joi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu ocazia Zilei statalităţii ucrainene.

„A fost o dimineaţă nelinştită. Din nou teroarea rachetelor, dar Ucraina nu va ceda. Nu ne vom lăsa intimidaţi! Ucraina este un stat independent, liber şi indivizibil. Şi aşa va fi pentru totdeauna!”, a subliniat Zelenski într-un discurs în care a transmis populaţiei felicitări cu ocazia Zilei statalităţii ucrainene.

…………………………………………………………………………………………..

Update 13:30: Forţele de ocupaţie ruse au anunţat joi arestarea a peste 20 de „complici” ai armatei ucrainene în regiunile ocupate în Herson şi Zaporojie, în sudul Ucrainei, relatează AFP.

……………………………………………………………………………………………

Update 12:30: Contraofensiva Ucrainei în Herson ia amploare, potrivit Ministerului Apărării din Regatul Unit

……………………………………………………………………………………….

Update 11:30: Oficialii ucraineni au făcut publice câteva detalii despre atacul raportat cu rachete asupra regiunii Cernihiv în această dimineață.

…………………………………………………………………………………………..

Update 10:30: Rusia ar fi lovit infrastructura din regiunea Kiev în această dimineață, potrivit unor oficiali ucraineni. Guvernatorul regiunii Kiev, Oleksii Kuleba, a declarat că un atac cu rachete a fost lansat asupra districtului Vyshgorod.

…………………………………………………………………………………………..

Ucraina se pregăteşte să-şi majoreze exporturile de energie electrică către Uniunea Europeană pentru a ajuta Europa să „reziste presiunii energetice” a Moscovei, a declarat miercuri preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, citat de AFP.

„Vom creşte exporturile noastre de energie electrică către consumatorii din Uniunea Europeană”, a declarat Volodimir Zelensky în discursul său zilnic.

Aceste declaraţii au fost făcute la o zi după un acord al ţărilor membre ale Uniunii Europene de a reduce în mod coordonat consumul de gaze şi de a ajuta astfel Germania după o scădere drastică a livrărilor ruse.

Kievul şi europenii acuză Moscova ca foloseşte gazul ca armă economică şi politică.

„În pofida războiului, am asigurat integrarea în timp record a reţelelor ucrainene în sistemul european. Exporturile noastre ne permit nu numai să ne majorăm veniturile în valută, dar şi să-i ajutăm pe partenerii noştri să reziste presiunii energetice ruse. Vom face treptat din Ucraina o ţară garant al securităţii energetice a Europei”, a declarat preşedintele ucrainean.

Pe de altă parte, Volodimir Zelenski a comentat distrugerea parţială a podului Antonovski din regiunea de sud Herson, ocupată de ruşi şi pe care armata de la Kiev încearcă să o elibereze.

„Toate podurile vor fi, desigur, reconstruite, dar de către noi”, a declarat el, explicând că acest pod strategic pentru aprovizionarea armatei ruse a fost vizat pentru „a face ţăndări” planurile inamicului.

De asemenea, Elissa Slotkin, o membră democrată a Camerei Reprezentanţilor din SUA, a declarat miercuri, pentru CNN, că peste 75.000 de ruşi au fost ucişi sau răniţi în războiul din Ucraina.

„Au fost informaţi că peste 75.000 de ruşi au fost ucişi sau răniţi, un număr uriaş. Au investit enorm în forţele lor terestre, iar acum 80% din trupele lor terestre sunt împotmolite şi obosite”, a afirmat Elissa Slotkin.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.