Proiect caritabil la Institutul Clinic Fundeni
Articol de arionmihaela, 31 iulie 2022, 18:14
La Institutul Clinic Fundeni, cu ajutorul Fundaţiei Filantropice Metropolis, au fost modernizate saloanele şi spaţiile conexe din cele două secţii de pediatrie şi s-a reuşit integrarea în fiecare salon a grupurilor sanitare proprii. De asemenea, fiecare pat a fost dotat cu console medicale, bare pentru susţinerea echipamentelor, sisteme pentru apelare asistente şi prize pentru conectarea la aer comprimat şi oxigen. Toate finisajele încăperilor au fost realizate din materiale special alese pentru a permite realizarea unor condiţii sanitare la standarde internaţionale. Totodată, au fost instalate sisteme de încălzire a apei pentru a reduce impactul problemelor generate de dificultăţile de aprovizionare prin intermediul reţelelor publice.
50% dintre copiii diagnosticaţi cu leucemii acute sau limfoame maligne vin la Fundeni.
Pandemia COVID-19 a scos în evidenţă necesitatea şi obligativitatea asigurării diagnosticului şi tratamentului salvator de viaţă al pacienţilor, indiferent de contextul epidemiologic. Activitatea medicală intensă şi continuă a fost evidenţiată în special prin rulajul mare al pacienţilor Clinicii de Pediatrie din Institutul Clinic Fundeni atât înainte , cât şi în timpul pandemiei.
În cadrul Clinicii de Pediatrie din ICF sunt trataţi pacienţi cu afecţiuni cronice din sfera hemato-oncologiei, nefrologiei şi gastroenterologiei pediatrice.
În România sunt diagnosticaţi anual 100-120 de copii cu afecţiuni hemato-oncologice maligne, copii care necesită tratament şi îngrijiri dedicate în secţii înalt specializate.
O parte dintre aceşti copii necesită transplant de celule stem hematopoietice şi terapii personalizate – imunoterapie, terapie CAR-T.
Conform datelor raportate Registrului Naţional de Cancer, în ţara noastră aproximativ 50% dintre copiii diagnosticaţi anual cu leucemii acute sau limfoame maligne se adresează Institutului Clinic Fundeni atât pentru stabilirea diagnosticului corect şi complet prin utilizarea tehnicilor de laborator performante, cât şi pentru administrarea protocoalelor europene de chimioterapie, efectuarea procedurilor de transplant medular şi a noilor terapii personalizate.
Secţia Pediatrie I a ICF dispune de un număr de 43 de paturi destinate tratamentului pacienţilor cu afecţiuni hematologice maligne (20 paturi) şi a pacienţilor cu talasemie majoră, hemofilie şi alte afecţiuni genetice (23 paturi). Secţia Pediatrie III a ICF dispune de un număr de 26 de paturi şi are în evidenţă 15 pacienţi care efectuează proceduri de dializă continuă.