Consiliul local nu e obligat să voteze proiectele propuse de primar!

Clotilde Armand vrea să le facă plângeri penale consilierilor pentru că au votat împotrivă!

După ultima ședință a Consiliului Local din Banu Manta, cea din 29 iulie, primarul sectorului 1, Clotilde Armand amenință, că va depune plângeri penale împotriva consilierilor locali PSD și PNL, pentru un presupus abuz în serviciu împotriva intereselor publice.

Asta deoarece consilierii au respins vineri unele proiecte inițiate de către primar.

Este vorba, spre exemplu, despre criteriile de selecție a blocurilor din programul „Termoficare de la soare” , montarea panourilor fotovoltaice pe 10 școli și licee și instalarea a 42 de stații de încărcare pentru mașini electrice.
Primarul Armand se plânge că a fost respins, de asemenea, proiectul privind preluarea unei părți din strada Jandarmeriei în vederea modernizării infrastructurii rutiere și a extinderii rețelelor de apă și canalizare din nordul Capitalei.

Ramona Porumb (PNL), viceprimar al Sectorului 1:
„votul înseamnă: sunt de acord sau nu sunt de acord”!

Viceprimarul Sectorului 1 și lider al grupului de consilieri PNL, Ramona Porumb, spune că votul Consiliului Local este dat pe oportunitate. Altfel spus, consilierii votează proiectele propuse de către primar, dacă consideră că sunt oportune pentru comunitate, că sunt fundamentate pe studii, nu pe păreri și că – foarte important, întrunesc toate elementele de legalitate.

În schimb, faptul că edilul Armand și aparatul său de specialitate nu pun în aplicare hotărâri adoptate de către Consiliul Local și nici nu aduc pe ordinea de zi proiecte de hotărâre propuse de către consilierii locali reprezintă un element constitutiv al infracțiunii de abuz în serviciu.

„Dumneaiei poate să facă ce plângere consideră oportună, doar că îi amintim că Consiliul Local votează pe oportunitate. Pe când faptul că dumneaiei nu pune în aplicare hotărâri adoptate de Consiliul Local și nici nu aduce pe ordinea de zi proiecte propuse de consilieri poate intra la abuz în serviciu.
(…)
Consiliul Local se întrunește și dezbate proiectele. Și, în funcție de derularea dezbaterilor, se exprimă, favorabil sau nu, pe proiectele aduse pe ordinea de zi. Dacă le consideră oportune, le votează. Dacă nu, nu.
Doar că cine urmărește ședințele de Consiliu Local își poate da seama că majoritatea (… proiectelor propuse n.r.), din păcate – și acest lucru a reieșit, în ultima ședință, din declarațiile citymanagerului și ale secretarului general, au diverse probleme de legalitate. Și, atunci, avem și noi toate motivele să nu le votăm.
(…)
Nu există obligația de a avea doar un vot favorabil. Pentru că, altfel, n-ar mai avea rost să existe încă o autoritate legislativă – cum e Consiliul, care să își dea un vot. Că votul înseamnă: sunt de acord sau nu sunt de acord. Deci, noi apreciem oportunitatea proiectelor pe care primarul ni le aduce în dezbatere”, a declarat pentru București FM viceprimarul liberal al Sectorului 1, Ramona Porumb.

Liderul grupului PNL din Consiliul Local al Sectorului 1 este de părere că amenințarea cu plângerile penale la adresa consilierilor locali din Banu Manta este doar o declarație de imagine a primarului Armand.

„Chiar dacă face plângere penală sau ce vrea să facă, nu are temei juridic, motivația legislativă în baza căreia să facă acest lucru”, crede Ramona Porumb.

Daniela Popa (PSD): „O încercare disperată a doamnei Armand ca să își mascheze incompetența”!

La rândul său, liderul grupului de consilieri PSD din Consiliul Local și fost viceprimar al Sectorului 1, Daniela Popa, spune că edilul Clotilde Armand ar încerca să își mascheze incompetența, prin astfel de amenințări. Asta deoarece proiectele introduse pe ordinea de zi a ședințelor Consiliului Local din Banu Manta sunt făcute „pe genunchi”, nu întrunesc cerințele pentru a fi depuse spre finanțare prin PNRR sau fonduri europene.
Edilul nu le poate face plângeri penale consilierilor locali, care votează oportunitatea oricărui proiect, mai spune Daniela Popa.
În schimb, fostul viceprimar spune că va depune plângeri penale pentru abuz în serviciu împotriva primarului Clotilde Armand pentru că nu pune în aplicare hotărârile adoptate de către Consiliul Local.

„Părerea mea este că e o încercare disperată a doamnei Armand ca să își mascheze incompetența. Dumneaiei introduce niște proiecte pe ordinea de zi și le supune votului Consiliului, niște proiecte făcute pe genunchi, care nu îndeplinesc nicio caracteristică a unui proiect care ar putea fi depus prin PNRR, cu fonduri europene. Pur și simplu își maschează incompetența.
Nu are cum să acuze sau să facă plângeri consilierilor locali, care votează oportunitatea oricărui proiect. Deci, consilierii locali votează oportunitatea. N-avem noi treabă cu abuzul în serviciu.
Dumneaiei face abuz în serviciu și noi am pregătit, deja, câteva plângeri către Parchet, pentru că face numai greșeli.
(…)
Nu există această obligație (… de a vota pozitiv proiectele propuse de către primar n.r.). Consiliul Local votează oportunitatea proiectelor.
Și s-a văzut că doar Consiliul Local mai face treabă în administrația Sectorului 1. Nu se poate să arunci vina pe Consiliul Local, când tu ești incompetent. Nu faci nimic. Nu faci nimic, în Sector. Și dânsa și recunoaște că nu va face nimic, până în 2024.
(…) Asta este o aberație. Nu există. Consiliul Local votează oportunitatea proiectelor.
(…)
Păi nu are niciun temei (… plângerea penală n.r.). Nu are niciun temei. Între Consiliul Local și primar nu sunt relații de subordonare. Consiliul Local hotărăște și votează proiecte de hotărâre pe care primarul, puterea executivă, trebuie să le pună în executare. E foarte simplu. E principiul separației puterilor în stat. Nu are niciun temei legal. E doar așa, o încercare disperată de a-și mască incompetența.
(…)
Categoric, da. Sunt obligate (… primarul și aparatul său de specialitate n.r.) să pună în aplicare hotărârile Consiliului Local. Pe care – cum ați observat și dumneavoastră și cetățenii Sectorului 1, nu le pune în aplicare. Nici măcar bugetul, pe care l-am amendat. Amendamentele consilierilor locali PSD, PNL nu se regăsesc în buget. Nu știm care e execuția bugetară, până la acest moment. Și vă dau un singur exemplu, cel cu bursele. Că doar consilierii locali au amendat și au mărit bursele și tot insistă să se dea bursele către copii. (…) Dumneaiei nu le dă. Deci, nici măcar să pună în executare ce se votează și să-și facă treaba”, explică Daniela Popa.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.