Cresc tensiunile

Update 15:00: Serghei Lavrov a susținut miercuri că Statele Unite nu au făcut niciun demers pentru a relua discuțiile cu Rusia privind un nou tratat pentru controlul armamentului nuclear, notează Reuters.

…………………………………………………………………………………………………

Update 14:00: „Rachete ruse de înaltă precizie” au distrus în apropiere de Radekhiv, în regiunea Liov, un „depozit de arme și muniții străine care au fost livrate regimului de la Kiev din Polonia”, a anunțat armata rusă într-un comunicat, conform The Guardian.

………………………………………………………………………………………………….

Update 13:00: Pentagonul spune că informațiile Rusiei potrivit cărora trupele care au invadat Ucraina ar fi distrus șase sisteme de rachete HIMARS fabricate în SUA, de la începutul războiului, sunt false, transmite Reuters.

……………………………………………………………………………………………….

Update 12:00: Volodimir Zelenski a mulțumit Statelor Unite ale Amercii pentru noul pachet defensiv în sprijinul Ucrainei, însă Rusia încă este superioară pe front, mai ales în Donbas, unde este „pur și simplu iadul”, notează agenția Ukrinform.

…………………………………………………………………………………………………….

Update 11:00: Forțele ruse au atacat Harkov miercuri dimineața cu rachete lansate de la Belgorod, distrugând o instalație industrială civilă. Anunțul a fost făcut de Oleh Siniehubov, șeful administrației militare regionale din Harkov, relatează Ukrinform.

………………………………………………………………………………………………….

Update 9:30: SUA a adoptat o nouă serie de sancţiuni economice împotriva unor companii şi oligarhi ruşi, apropiaţi preşedintelui Vladimir Putin, între care Andrei Guriev, care deţine în Londra cea mai mare proprietate privată după Palatul Buckingham, relatează AFP.

Departamentul de Stat, la rândul său, a anunţat a anunţat restricţii în acordarea vizelor pentru 893 de responsabili ruşi şi 31 de oficiali străini pentru rolul lor în războiul din Ucraina.

De asemenea, Canada a impus marţi noi sancţiuni Rusiei care vizează 43 de responsabili militari şi 17 entităţi.

…………………………………………………………………………………………………..

Pentagonul contrazice afirmatiile Rusiei conform carora Moscova ar fi distrus 6 sisteme de rachete HIMARS.

Dupa ce ministrul rus al apararii, Serghei Soigu a declarat ca Rusia a distrus sisteme HIMARS dar si sisteme de lansare de rachete Harpoon anti- nava si de obuziere M777.

„Suntem la curent cu aceste ultime afirmatii ale ministrului Soigu care sunt din nou evident false”, a declarat Todd Breasseale, purtatorul de cuvant al Pentagonului.
Oficiali ucraineni sustin ca opereaza pana la 12 sisteme HIMARS de precizie si raza mare de actiune primate din Statele Unite.

Intre timp cresc tensiunile intre Statele Unite si China din cauza vizitei presedintelui Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi in Taiwan. Pelosi spune ca a venit cu intentii pasnice in regiune.

In schimb ministerul chinez de externe a denuntat o incalcare grava a angajamentelor americane fata de China care submineaza grav pacea si stabilitatea regionala.

Adjunctul ministrului chinez de externe, Xie Feng a avertizat ca SUA ‘”vor plati pretul propriilor greseli. Acest demers este extrem de socant, iar consecintele vor fi extrem de grave. China nu va ramane fara reactie” i-a transmis Xie Feng ambasadorului american la Beijing.

foto: UNIAN

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.