”Balul nebunelor” – o carte despre fragilitatea umană
Articol de cristina.toma, 5 august 2022, 12:34
O carte pe care nu ar trebui să o lăsați necitită în această vară, mai ales dacă vă place să aflați cât mai multe despre explorarea minții umane, este ”Balul nebunelor”, un roman scris de Victoria Mas și apărut la editura Pandora in traducerea Iuliei Vișinescu.
Actiunea carții are drept loc de desfășurare chiar spitalul Salpetriere din Paris condus de doctorul Jean Martin Charcot, cel care este considerat părintele neurologiei moderne. Povestea cuprinsă în carte începe cu ritualul trezirii pacientelor, dintre care se remarcă tânăra Louise, o adolescentă de 16 ani internată acolo pentru isterie. Ea urmează ca în acea zi să asiste la cursul profesorului Charcot. Acesta urmează să facă și o demonstratie: tânăra pacientă internată în clinică de trei ani urmază să reproducă sub hipnoză o criză de isterie.
Este stresată și își face griji în legătură cu publicul numeros care a umplut deja amfiteatrul, nefiind format doar din studenti ci și din mulți curiosi.
După așa–zisa demonstratie este condusă de Augustine, asistenta doctorului Charcot înapoi in salon.
Si, chiar dacă, în salon totul pare cât se poate de normal, celelalte paciente fie conversează sau au un lucru de mână asupra cărui par a se concentra, în realitate acolo tot este o ușoară neliniste dată de apropierea unui bal care se ține în fiecare an.
Acesta are loc cu ocazia sarbatorii Mi-Careme o sărbătoare laică ce data din Evul Mediu si avea loc la jumătatea postului dinaintea sărbătorii de Paști. Și oricât ar părea de bizar acest bal- toata lumea buna a Parisului se întovaraseste pentru o seară, în acorduri de polca și vals, cu femei deghizate în colombine, gitane, zuavi si muschetari. Împartit în două săli – de-o parte idioatele si epilepticele; de cealaltă, istericele, nebunele si maniacele –, balul este, în realitate, unul dintre ultimele experimente ale doctorului Charcot, dornic să le transforme pe bolnavele de la spitalul Salpetriere în femei ca oricare altele. Printre ele, Eugenie, Louise si Genevieve, al căror parcurs aventuros este reconstituit de Victoria Mas in romanul său, care scoate la lumina conditia femeii in secolul al XIX-lea.
Și, chiar dacă protagonistele, au un psihic fragil, pot face oricând o criză, nu ele sunt cele care sunt indecente si grotești ci toți acei curiosi care-indiferent de pozitia lor socială –vin să flirtreze cu aceste femei nefericite și să bântuie prin sanatoriul care are noaptea o aparență aproape sinistră.
Si, chiar dacă unii ar fi tentati să creadă că romanul Victoriei Mas este un thriller, în realitate este o carte despre conditia umană, despre boală, despre respingere si vulnerabilitate ce încearcă să ne spună povestea unor ”paria” de la sfarsitul de secol 19-bolnavii si femeile-fiinte ce apar de obicei doar ca numere si procente in statistici.
Se pot spune multe despre ”Balul nebunelor” romanul de debut al Victoriei Mas, dar eu nu vă mai spun decât că a fost deja ecranizat și are o distributie de zile mari dar si că nu il veti lăsa din mână până când nu veți întoarce si ultima pagină.