CET Grivița s-ar putea opri după 23 august
Articol de Mircea Apostolescu, 5 august 2022, 17:01
În urma negocierilor cu furnizorul de gaze, Engie, sistarea gazelor către CET Grivița se amână până în ultima săptămână din august, a declarat pentru București FM Radu Curcan, directorul societății aflate în proprietatea Consiliului Local al Sectorului 1.
Pericolul sistării furnizării gazelor, însă, nu a fost înlăturat, existând, în continuare, pericolul ca CET Grivița să se oprească, după 23 august, a mai declarat Curcan.
„Evident că este esențial pentru rentabilitatea noastră economică, care și așa este precară și afectată de preturile la gaze, este esențial să funcționăm, să nu ne oprim.
În acest sens, am reușit să susținem din niște disponibilități – și așa firave, dar proprii, o amânare a tăierii gazului, cu niște costuri considerabile.
Sper să putem să ne continuăm activitatea și după ultima săptămână din luna aceasta. Adică, nu avem, în niciun caz, o oprire programată sau forțată, în următoarea săptămâna cel puțin. Estimez că, după 23 august, s-ar putea pune problema de o sistare a gazelor. Pentru că noi nu am ieșit din situația dificilă, doar am reușit să o amânăm, și cu înțelegerea furnizorului nostru de gaze. Dar, există, în continuare, acest pericol, ca el să se oprească, totuși, la sfârșitul acestei luni.
Și, cu cât ne apropiem mai mult de sezonul rece, cu atât e o situație mai periculoasă”, a declarat șeful de la CET Grivița pentru București FM.
Iarna trecută, CET Grivița a fost lăsată să cumpere gazele de patru ori mai scump decât ELCEN!
Iarna trecută, CET Grivița nu a beneficiat de gaze la prețul plătit de Electrocentrale București S.A. (ELCEN) prin contractul cu Romgaz.
ELCEN a ajutat, iarna trecută, atunci când prețul la gaze a explodat, atât Termoenergetica, cât și CET-ul privat Vest-Energo cu gaze naturale la prețul preferențial obținut de cel mai mare producător de energie electrică și termică.
La solicitarea CET Grivița, însă, ELCEN a răspuns negativ.
Astfel, producătorul de energie electrică și termică aflat în proprietatea Consiliului Local al Sectorului 1 a trebuit să achiziționeze gazele naturale la un preț de patru ori mai mare decât celelalte CET-uri.
În același timp, CET Grivița a vândut energia termică cu prețul reglementat de către ANRE pentru gigacalorie.
De aici, s-a ajuns la dificultățile financiare de astăzi.
„În lunile în care prețul gazului a explodat, celelalte CET-uri din București au cumpărat la un preț, iar noi am cumpărat de patru ori mai scump gazul. Am pe masă un răspuns de la ELCEN, din data de 16.01.2022, în care ni se comunică că, pentru noi, nu mai sunt disponibile cantități de gaze naturale rămase din contractul de achiziție pe care ELCEN îl avea cu Romgaz. Activitatea noastră este de același interes public, așa cum este și la celelalte CET-uri. ELCEN, pentru că este cel mai mare consumator, în zona asta de termoficare, a avut un contract cu Romgaz pentru o anumită cantitate. Această cantitate de gaz a fost alocată de către ELCEN și către alte CET-uri, pentru a-i ajuta. La solicitarea noastră, s-a răspuns negativ”, a explicat Radu Curcan.
Problema s-a acutizat din cauza blocajului administrativ. Deși CET Grivița a trimis către Primăria Sectorului 1, încă de la începutul lunii februarie a acestui an, bugetul de venituri și cheltuieli, pentru a fi dezbătut și aprobat de către Consiliul Local din Banu Manta, primarul Sectorului 1 nu a pus acest buget pe ordinea de zi a legislativului local.
Bugetul CET Grivița prevedea și sumele necesare depășirii dificultăților financiare generate de explozia prețului la gaze.
Oprirea CET Grivița ar lăsa fără apă caldă și, de la toamnă, fără căldură 15 mii de apartamente din București.