S-a redeschissss…! #CAPȘA
Articol de cristina.toma, 6 august 2022, 17:04
Astăzi s-a resdeschis publicului, în vechiul sediu din Calea Victoriei, cofetaria Capșa a cărei istorie se împletește cu istoria Bucurestiului din ultimii 170 de ani.
Cofetaria a fost deschisa în anul 1852 de către frații Vasile si Anton Capșa și avea să fie practic o inovație în lumea deserturilor bucurestene. Dacă până atunci se mâncau dulciuri orientale fratii Capșa aveau să îi deprindă pe bucureșteni cu produsele cofetăriei occidentale precum ciocolata ganache, de exemplu dar si alte dulciuri necunoscute până atunci de urmașii lui Bucur.
La început, localul s-a aflat in Hanul Damari, vis-a vis de Biserica Zlătari, apoi acesta se va muta în Casele Slătineanu unde se află și astăzi.
În anul 1873 cofetăria Capșa este premiată la Expoziția universală de la Viena unde primește Marea Medalie a expoziției.
În timpul Războiului de Independență, frații Capsa încarcă o căruță cu prăjituri și cozonaci și merg pe front pentru a le împărți soldaților români.
De-a lucrul timpului au trecut pragul cofetăriei oameni ai artelor precum actrița Sarah Bernardt, Suzette Reichemberg dar si frumoasele surori americane Barrison, dansatoare faimoase în epocă, dar și numerosi oameni politici si chiar capete regale si princiare au gustat din bunătățile si ambianța cofetăriei Capsa iar dintre acestia nu putem să nu amintim pe Principele Milan Obrenovici al Serbiei si Principele Ferdinand al Bulgariei.
Si tot la Casa CApsa se dădeau cele mai importante dineuri pentru oaspeții regelui Ferdinand și ai reginei Maria.
Pentru un astfel de oaspete, generalul Joseph Joffre, a fost creat un desert special, cilindric care amintea de căștile cilindrice ale ofițerilor francezi si acesta a rămas în istoria universală a cofetăriei cu numele de prăjitura Joffre, nume cu care a fost preluat apoi și de către cofetaria franceză.
În timp, Capșa devine locul de întâlnire al aristoraților, gazetarilor și scriitorilor iar aici puteau fi văzuți adesea Liviu Rebreanu, Ion Minulescu, Camil Petrescu, Pastorel Teodoreanu și mulți alții.
Și tot prin fața cofetăriei Capșa a trecut pedalând cu dezinvoltură dar si ridicând clientela de pe scaune și una dintre frumoasele Bucureștiului care a rămas in istorie cu porecla căpătată atunci –Mița Biciclista-prima care a avut curajul să meargă pe bicicletă îmbrăcată în pantaloni.
Dacă este să ne referim, însă la ceea ce se putea gusta la Capșa în afară de legendara Joffre, erau prajiturile bune și pufoase din ciocolată, limonada, înghețata, multe dintre ele putând fi găsite si astăzi acolo si, de asemenea, gustate.
De sarbatorile de iarnă si de Paști de aici se cumpărau cutii de bomboane frumos ornamentate ce deveneau cadouri dulci pentru copii cuminti, domnisoare iubite dar si soacre care la primirea lor se metamorfozau din veritabile ”poame acre” în doamne plăcute și amabile cu un surâs dulce gata să treacă cu vederea stângăciile nurorilor și neastâmpărul nepoților.
Astazi cofetăria Capșa s-a redeschis, după o renovare a localului si pe lângă surprizele dulci de altă dată cărora, în timp li s-au adăugat altele, acolo putem vedea si istoria cofetariei in fotografiile de pe pereti ce ne arată portretele fratilor Capșa dar si diplomele si premiilor obtinute precum și câteva fotografii ale unora dintre oaspeții si seamă. Iar dacă istoria continua și după 170 de ani înseamnă că vor apărea noi și noi oaspeti interesanti dar si noi legende la nasterea cărora-nu se stie niciodată!- s-ar putea să fiti martori.