Incursiuni alternative într-un București…secret

foto: Cristina Toma

Dorind să îi familiarizeze pe bucureșteni, dar și pe turiștii din alte țări cu noile forme ale artei contemporane, asociația Alternative Bucharest Tour le propune tururi ghidate gratuite, unde vor cunoaște îndeaproape lucrări de artă stradală.

foto: Cristina Toma

Arta stradală înseamnă graffitti făcute artistic și semnate de artiști cunoscuți precum Obie Platon sau Alexandru Ciubotariu alias Pisica Pătrată, ori John Dot S. Also, dar si de artiști de talie internațională, precum Aka Corleone de exemplu.

Aflate pe clădiri vechi dar și noi, prin ganguri, pe pereții unor magazine, în curți de blocuri ori pe zidurile clădirilor unor clinici sau companii, sub forma unor picturi, de la cele figurative, la cele abstracte, uneori transmițând mesaje scurte sau adevărate povești în imagini, ele schimbă fața orașului, transmit mesaje, emoții sau chiar avertismente.

 

foto: Cristina Toma

Turul propus de Alternative Bucharest Tour, unde călăuză este Vali Dobrin, a început cu o întâlnire în Piața Revoluției. Mai întâi ni s-a vorbit despre primele graffitti din București, apărute pe zidurile clădirilor mai mult sub formă unor sloganuri chiar în primele zile ale Revoluței din 1989. Apoi, participanții – români dar și unii veniți din alte țări – pornesc la pas și descoperă încet – încet graffitti dar și aplicații ceramice pe unele clădiri, mozaicuri interesante, opere ale unor artiști care, fie au dorit să păstreze memoria și să omagieze personalități sau evenimente, precum Regina Elisabeta a României și actorul George Vraca, fie au vrut să dea o nouă față și să marcheze începutul unui un nou destin al unor locuri ce fuseseră renovate și prinseseră din nou viață.

 

Deși durează trei ore, astfel de tururi nu sunt obositoare, pentru că, atât curiozitatea descoperirilor, cât și entuziasmul ghidului, dar și surprizele care apar acolo de unde nu te aștepți par să ia din oboseala participanților care ajung să se despartă amici.

Turul Alternative Bucharest Tour are loc în fiecare duminică, iar detaliile pentru participare le puteți afla de pe site-ul http://alternative-bucharest.com/.

 

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.