Au început înscrierile la școala de vară „Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți”

Asociația MAIE invită tineri din întreaga țară să participe la cea de-a VI-a ediție a școlii de vară de antropologie, design și arhitectură, „Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți”, organizată între 22 august și 4 septembrie în comuna Ponoarele din Mehedinți.

Ediția 2022 a școlii de vară propune tema reconectării comunității cu valorile locale și cu peisajul cultural printr-o intervenție integrată care are în centru satul contemporan și identificarea unui echilibru între tradiție și modernitate, între protejarea, păstrarea și valorificarea patrimoniului local și dezvoltarea sustenabilă a lumii rurale în acord cu cerințele și nevoile prezentului.

Studenţii facultăţilor de arhitectură, sociologie, antropologie, istorie, management, marketing şi comunicare, precum și tinerii absolvenți în căutare de oportunități de practică, vor putea să participe la ateliere de arhitectură și antropologie organizate de echipa Asociației MAIE și experții implicați în școala de vară, descoperind elementele cheie care constituie identitatea Geoparcului Platoul Mehedinți: om, natură și patrimoniu.

Ponoarele este cea mai mare comună din Geoparcul Platoul Mehedinți, cu cele mai semnificative elemente de patrimoniu natural și numeroase monumente istorice laice. Diversitatea obiectivelor de patrimoniu natural și cultural întâlnite în Ponoarele, rezultatele studiilor anterioare de cercetare derulate de Asociația MAIE în comună și familiarizarea comunității cu activitățile turistice și culturale sprijină derularea activităților școlii de vară în această zonă. Proiectul le oferă localnicilor șansa să beneficieze de un model de amenajare perfect integrată în peisajul cultural local, care poate fi utilizat ca exemplu de bune practici în designul viitoarelor imobile realizat în acord cu specificul local.

Școala de vară propune o abordare multidisciplinară, reunind mai multe direcții de intervenție: design interior, design peisagistic, antropologie și artă contemporană. Participanții la școala de vară vor colabora cu experți în patrimoniu cultural și natural, design și arhitectură, și vor lucra practic cu meșteșugari locali.

Școala de vară Arhitectura GPMH, ediția a VI-a, cuprinde două ateliere, derulate în săptămâni consecutive:

  • Atelierul de antropologie (22 – 28 august)
  • Atelierul de arhitectură (28 august – 4 septembrie)

Tineri cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani sunt invitați să se înscrie până pe 15 august, prin completarea formularului disponibil aici. Confirmarea participării va fi făcută pe 18 august. Detalii despre înscrierea și participarea la școala de vară sunt disponibile aici: https://www.arhitectura-gpmh.ro/scoala-de-vara/editia-2022/

Ediția a VI-a a școlii de vară  este realizată prin intermediul proiectului de intervenție culturală „Exploring GPMh. Om-natură-patrimoniu”, inițiat de Asociația MAIE și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Proiectul este derulat în parteneriat cu: Designers Thinkers Makers, Asociația Iele Sânziene, Asociația pentru turism Mehedințiul de sub munte, Direcția Administrarea Geoparcului Platoul Mehedinți din cadrul CJ Mehedinți și cu Primăria Comunei Ponoarele.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.