Arhivele Litoralului – Prima cercetare a colecțiilor de imagini, artefacte și înregistrări de la Marea Neagră
Articol de bucurestifm, 10 august 2022, 17:30 / actualizat: 10 august 2022, 20:03
O echipă de artiști, teoreticieni, antropologi și biologi a început cercetarea la Marea Neagră, pentru realizarea unui Muzeu al Litoralului Românesc.
La Eforie Sud, cea mai veche stațiune de la Marea Neagră, se suprapun straturi care adună peste 100 de ani de viață, începând cu primul capitol de vilegiatură, scris de Ioan Movilă, avocat și om de afaceri plecat din Moldova cu familie și acareturi, la finalul sec. al XIX-lea, pentru a investi în ceea ce, pe 20 septembrie 1899, devenea stațiunea balneară și climaterică Movilă – Techirghiol.
Sub noul nume Carmen Sylva, în perioada interbelică, stațiunea, cu hoteluri-han și grădini unde se asculta jazz și se dansa până târziu, cu pavilion de muzică pe faleză, teatru, muzeu de istorie și chiar un mic aeroport, devine “un vis frumos de artă și îndrăzneală”, o destinație “preferată marilor stațiuni din țări cu tradiție precum Franța, Italia, Cehoslovacia, Elveția”.
În universul vieții cotidiene, de dincolo de cărți poștale și de loisir-ul „water front”, intrăm cu ajutorul fotografiilor de familie și al istoriei personale a locuitorilor care povestesc cu plăcere despre strălucirea cazinoului pe apă de la Eforie Sud, unic în România, și decăderea sa după iarna geroasă care, în 1928, a transformat marea într-o sculptură de gheață, despre penuria de apă care era adusă cu cisternele pe calea ferată și abundența vinului rece consumat pe vremuri cu plasa sau cu butoiul, despre diminețile petrecute de copiii anilor 60-70 cărând bagajele turiștilor germani, polonezi sau danezi și amiezile petrecute pe plajă investigând buncărele rusești din beton sau jucându-se Poarca și Țările.
Asociația Forumul Artelor Vizuale, alături de un grup transdisciplinar de artiști și teoreticieni, în colaborare cu specialiști internaționali din domeniul digitizării, prezervării și promovării artistice a arhivelor, a început un amplu proiect de cercetare la Marea Neagră, având ca obiectiv crearea unui Muzeu virtual al Litoralului Românesc.