Sorin Cîmpeanu – „3,3% din numărul total de unităţi de învăţământ preuniversitar nu au încă autorizaţie DSP”!
Articol de bucurestifm, 30 august 2022, 11:38
3,3% dintre unităţile de învăţământ preuniversitar nu au încă autorizaţie DSP, însă se lucrează pentru „compensarea aspectelor semnalate”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
„Există 3,3% din numărul total de unităţi de învăţământ preuniversitar care nu au încă autorizaţie DSP, dar se lucrează pentru compensarea aspectelor semnalate de DSP pentru ca aceste unităţi de învăţământ să obţină autorizaţie sanitară până în data de 5 septembrie. (…) Dacă autorităţile locale folosesc bugetele pe care le-am alocat din bugetul Ministerului Educaţiei…am avut această linie bugetară, în acest an vom rămâne cu 100 de şcoli (n.r. cu toalete în curte).
În urmă cu 3-4 ani aveam mult peste 2.000 de şcoli cu grupuri sanitare neconforme. (…) Anul trecut, două treimi din bugetul pe care Ministerul Educaţiei l-a avut pentru această linie, conformarea toaletelor din şcoli, s-a întors la bugetul de stat. Ele au fost la autorităţile locale şi nu au putut să fie folosite.
Pregătirea procesului didactic. 96% dintre posturi sunt deja ocupate. Ministerul Educaţiei este pentru prima dată când a distribuit absolut, dar absolut toate posturile pe care le avea probate conform normelor legale.
Mai mult decât atât, am realizat o analiză pe fiecare judeţ şi acolo unde au fost posturi care nu au fost utilizate şi care nu au putut demonstra că au nevoie de ele le-am preluat la minister şi le-am distribuit judeţelor care aveau nevoie de aceste posturi şi mă refer la judeţele în care s-a deschis un număr foarte mare, spun eu, pentru ritmul cu care suntem obişnuiţi de grădiniţe noi şi acolo unde s-au preluat creşe de la autorităţile locale. (…) Ar fi stupid că avem grădiniţe noi care sunt dotate complet sută la sută şi care pot primi elevi şi să nu aibă posturi. Dar această situaţie nu va exista.
Din punct de vedere al conducerii şcolilor, avem 80% din posturi deja ocupate de directori şi directori adjuncţi prin concurs, ceea ce în alţi ani nu exista. Avem în derulare o nouă rundă a concursurilor pentru ocuparea posturilor de directori prin concurs”, a declarat ministrul Educaţiei.
Acesta a susţinut că 374 de unităţi de învăţământ sunt relocate, cele mai multe în:
- Bucureşti – 36;
- Vaslui – 40 de unităţi de învăţământ;
- Constanţa – 18 unităţi de învăţământ;
- Prahova alte 18 unităţi de învăţământ.
„Manualele şcolare sunt în şcoli într-o proporţie de 98%. Avem două contestaţii nefinalizate pentru manualele de tiraj mic. Pentru licee sunt disponibile şi în format digital. Este un alt punct unde stăm mai bine decât în anii anteriori.
Un alt capitol este acela de autorizaţie de incendiu. Două treimi din clădirile şcolare, sunt 24.915 clădiri şcolare, nu necesită obţinerea acestei autorizaţii, conform reglementărilor legale. O treime necesită. Iar din 33% avem 18,7% care au. 14,3% nu au obţinut încă. Fie sunt în curs de obţinere, fie nici măcar nu au demarat procesul de obţinerea a autorizării pentru securitate la incendiu”, a arătat ministrul.