Premiere semnate de Alexander Hausvater și Alexandra Badea, la TNB, în debutul stagiunii

Pe data de 10 septembrie 2022, începe o nouă stagiune la Teatrul Național I.L. Caragiale din București și sunt anunțate deja două premiere.

Chiar în deschidere, pe 10 și 11 septembrie va avea avanpremieră MAȘINĂRIA: Musicalul, libret de Jason Loewith și Joshua Schmidt, după  piesa ”The Adding Machine” de Elmer Rice, în regia ALEXANDER  HAUSVATER, coregrafia lui Florin Fieroiu și scenografia Adinei Mastalier.  Traducere este semnată de Geanina Jinaru-Doboș.

În premieră absolută în România, în regia unuia dintre cei mai importanți regizori,  ”Mașinăria. Musicalul” este un musical „noir”, incitant și comic, o poveste despre prețul sufletului omenesc, susținută de partitura obsedantă a lui Joshua Schmidt, cu influențe gospel, operă, jazz și rock and roll.

Are la bază piesa ”Mașina de calcul” de Elmer Rice, scrisă în 1923 și considerată, la acea vreme, „cea mai originală și mai inteligentă piesă scrisă până acum de un american, cea mai dură, dar și cea mai vizionară piesă despre societatea modernă văzută vreodată pe Broadway”.

Spectacolul are o distribuție amplă, în care îi regăsim pe:          Ioan Andrei Ionescu, Natalia Călin sau Oana Berbec, Florentina Ţilea sau Medeea Marinescu, Istvan Teglas, Silviu Biriș, Petre Ancuța, Tomi Cristin, Monica Davidescu sau Iuliana Moise, Mihai Munteniţă, Fulvia Folosea, Silviu Mircescu și Daniel Burcea.

Spectacolul este o coproducție cu Asociația Centrul Român pentru Educație Artistică și Socială CREAS.

Premiera oficială este programată pe 28 septembrie, la Sala Studio.

Pe 17 și 18 septembrie, este programat  spectacolul ALEXANDREI BADEA (text și regie), EXIL,  la Sala Ion Caramitru,

Scenografia este creată de Cosmin Florea, iar muzica a fost compusă de Călin Țopa.

În distribuție: Ada Galeș, Emilian Oprea, Cosmina Olariu, Florin Călbăjos, Crina Semciuc, Emilian Mârnea, Ana Ciontea, Irina Movilă, Diana Dumbravă, Mihai Călin, Alexandru Potocean, Richard Bovnoczki, Liviu Lucaci, Ionuț Toader, Aylin Cadîr, Vitalie Bichir.

Alexandra Badea este dramaturgă şi regizoare cu o carieră prodigioasă în Franţa (Marele Premiul pentru Dramaturgie 2013, Cavaler al Artelor şi Literelor, colaborator al Théâtre National de la Colline din Paris).

”Practic eu fac teatru dintr-un impuls. Scriu despre ceea ce mă deranjează sau mă emoționează. Mie îmi place să aduc în scenă oameni cu povești deferite” – a mărturisit Alexandra Badea atunci când a fost invitată în emisiunea Spectacol@București.Ro, la BucureștiFM.

Sunt și două spectacole în repetiții: CEI  DREPȚI și BOLTA CEREASCĂ

21 septembrie este data estimată pentru prima reprezentație, la Sala Studio, cu CEI DREPȚI, adaptarea după  Albert Camus și regia MIHAI MĂNIUȚIU. Un spectacol cu: Marius Manole, Marius Bodochi, Maia Morgenstern, Raluca Aprodu, Mirela Oprișor, Ciprian Nicula, în decorul creat de Adrian Damian și costumele Luizei Enescu.

Iar pe 4 și 5 octombrie ar urma să iasă la public  BOLTA CEREASCĂ de Lucy Kirkwood (traducerea: Andrei Marinescu), regia GELU COLCEAG, scenografia Lililana Cenean, Ștefan Caragiu, la Sala Atelier.

Tot în 2022 vor avea premieră și CREATORUL DE TEATRU de Thomas Bernhard, regia ALEXANDRU  DABIJA, cu Marcel Iureș în rolul principal (remake al unui spectacol de la Teatrul Act), și ACT VENEȚIAN de Camil Petrescuîn regia  lui ALEXA VISARION, scenografia Viorica Petrovici, cu Richard Bovnoczki și Mirela Oprișor.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.