VIDEO: Noutățile anului școlar 2022-2023 în învățământul preuniversitar!
Articol de Ioana Brusten, 5 septembrie 2022, 16:44
Invitatul emisiunii „În Comunitate” de astăzi a fost Radu Szekely, consilierul ministrului Educației.
Nu mai există semestre, există cinci module, cinci perioade de învățare separate de vacanțe. Nu mai există medii semestriale, există doar medii anuale.
„Din perspectiva curbei de efort a unui elev, o perioadă mai scurtă, de șase, șapte, opt săptămâni de învățare permite atât cadrului didactic, cât și elevului, să-și stabilească niște obiective ce pot fi urmărite mai bine și pe care se pot concentra mai bine.” spune consilierul ministrului Educației, Radu Szekely.
Media semestrială a fost eliminată pentru că nu era justificată. Evaluarea ritmică constantă pe care o fac profesorii nu are de ce să fie întreruptă la un moment dat și apoi să o iei de la capăt. Competențele se dezvoltă pe durata unui întreg an școlar!
Vacanța din februarie de o săptămână se poate fixa de fiecare școală în intervalul 6-26 februarie, astfel încât să nu se aglomereze stațiunile și taberele de iarnă și cât mai mulți elevi să aibă acces în aceste tabere școlare.
Bursele vor fi acordate în funcție de rezultatele anului școlar anterior și nu vor fi afectate de lipsa mediilor semestriale.
În ceea ce privește examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat din această vară, din punct de vedere al programei se revine la programa dinaintea pandemiei, nu va mai fi o programă redusă. La Evaluarea Națională rămâne același tip de examene, la aceleași materii dar se schimbă modul de repartizare la licee. În media generală nu se mai ia în calcul media anilor de gimnaziu, ci doar media probelor scrise.
Cât despre procesul personalizat de învățare pentru fiecare elev, deziderat cuprins în pachetul noilor legi ale educației, se așteaptă de la profesori să-și individualizeze procesul de predare pentru diferitele categorii de elevi: avansați, de nivel mediu, elevi care au lacune în cunoștințe. Programa încărcată, despre care se vorbește de multă vreme, poate fi „aerisită”, este la latitudinea profesorului să se debaraseze de balastul din programă. Profesorii trebuie să decidă ce anume predau elevilor pornind de la minimul necesar.
Efectele pozitive ale implementării noilor legi ale educației se vor vedea în 6-7 ani: „Este vorba de o schimbare de sistem care să aducă educația în secolul 21!”
Până la sfârșitul acestei săptămâni, pe 9 septembrie, cei care doresc tichetele educaționale în valoare de 500 de lei, trebuie să depună cererile la unitățile de învățământ. Părinții vor fi informați și vor fi sprijiniți în completarea acestor dosare de către reprezentanții școlilor.
Mesajul consilierului Radu Szekely către elevi este următorul: „Să pornim cu încredere în noul an școlar, încrederea că putem să facem lucrurile mai bine! Haideți să îmbrățișăm schimbarea în bine, să o generăm!”