VIDEO: Mihai Mereuță – „Trebuie investiții în eficiență energetică”!

Invitații emisiunii „În Comunitate” de astăzi au fost Mihai Mereuță, președintele Ligii Habitat, și Mircea Apostolescu, reporter București FM.

Lăsăm în spate o vară călduroasă, iar iarna care vine pare că va fi mai rece decât în mod normal. Asta nu din cauza temperaturilor scăzute, la care ne așteptăm cu toții, ci din cauza prețurilor la energie și gaze naturale. Autoritățile spun că le-au plafonat, însă oamenii spun că prețurile sunt exorbitante.

Mihai Mereuță, președintele Ligii Habitat spune că prețul va continua să crească și ne și explică de ce.

„Problemele au apărut de la 1 aprilie. La 1 ianuarie s-a anunțat că se reduce TVA-ul la energie termică. Pe perioada verii și TVA-ul a fost mare, 19%. Există datorii la primărie, promitem că dăm capital, nu dăm; nu sunt recunoscute costurile și pierderile: 244 de milioane de lei numai anul trecut. Un apartament cu două camere, două persoane se duce la 300 de lei. Trebuie spus oamenilor ce urmează, să le dai un calendar al ajutoarelor”.

Auzim de ani de zile tot felul de idei care, puse în aplicare, ne-ar face să plătim mai puțin și să nu mai consumăm tot ce se poate consuma. Asistăm la programe inovatoare care ar scoate bani mai puțin din buzunarul nostru. Soluția este una și simplă.

„Trebuie investiții în eficiență energetică. Trebuie schimbate și conductele. Și apoi puse panouri fotovoltaice. Pentru că pierderile cele mai mari la energie sunt pe perioada verii. Autoritatea publică n-a știut să facă asta. Unele primării au început cu niște mesaje constructive. Primăria Sectorului 2 a încercat niște parteneriate cu Termoenergetica să suplinească, însă trebuie să ne gândim la costuri, câtă energie produce, cum ne scade factura. Trebuie să ne gândim la sursa de energie. Dacă va cădea Termoenergetica, va urma și Elcen-ul’”.

Prin programul Casa Verde putem să ne punem mai la adăpost, însă unii dintre noi, cei mai mulți de altfel, stăm la bloc. Ne-ar fi prins tare bine acest program, însă asociațiile de proprietari nu mai pot aplica pentru că trebuia să fie toată lumea de acord.

„Asociațiile de proprietari nu pot aplica la programul Casa Verde. A existat, însă nu s-a înscris nimeni. Era imposibil ca toată lumea să fie de acord. Nu se contractează 100%. Să nu credeți ca PNRR nu va avea probleme din acest punct de vedere. Lucrurile sunt greu de îndeplinit pe eficiență energetică.”

Nu vom avea căldură, va trebui să ne încălzim cu ceva. Așa vom crește consumul energiei electrice și aici sunt probleme.

„Ne trebuie o piață reglementată ca să avem de unde alege. Altfel ne întoarcem la monopolul regional. Consumatorii se plâng, furnizorii se plâng. Cel care produce gazul se gândește cum să negocieze, nu va da la Elcen. Să înțelegem ce înseamnă o plafonare; protecția socială se face dinspre Ministerul Muncii prin anchete sociale și țintit, pe fiecare CNP. Dacă s-ar aplica și coșul minim, realizăm ce curbe de sacrificiu trăim”.

Din păcate, nu suntem singurii care au probleme. Europa întreagă va trece printr-o iarnă grea. Poate că temperaturile ne vor face o surpriză!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.