LIVE Foto: RĂZBOI în Ucraina! Oraşul Energodar, bombardat
Articol de alinadecu, 7 septembrie 2022, 03:58 / actualizat: 7 septembrie 2022, 15:09
Update 15:00: Papa Francisc a făcut apel miercuri la încetarea actualului „război mondial” şi le-a cerut „tuturor să fie constructori ai păcii”, menţionând totodată că se roagă pentru „Ucraina martiră”, transmite Reuters.
„Confruntaţi cu toate scenariile de război ale vremurilor noastre, le cer tuturor să fie constructori ai păcii şi să se roage ca gândurile şi proiectele de armonie şi reconciliere să se poată răspândi în întreaga lume. Astăzi trecem printr-un război mondial, haideţi să încetăm, vă rog”, a continua suveranul pontif.
…………………………………………………………………………………………………………
Update 14:00: Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus miercuri ca Uniunea Europeană să acorde un ajutor financiar de 5 miliarde de euro destinat Ucrainei pentru a face faţă consecinţelor războiului, transmite AFP.
„Astăzi, Comisia propune o asistenţă macro-financiară suplimentară de 5 miliarde de euro pentru Ucraina”, a anunţat ea pe Twitter.
Acest ajutor, sub formă de împrumuturi, trebuie aprobat de cele 27 state membre, care au prevăzut să-l ia în discuţie la reuniunea de vineri a miniştrilor lor de finanţe, la Praga.
Ajutorul ar fi a doua tranşă dintr-un pachet maxim de 9 miliarde de euro pentru 2022 propus la data de 18 mai.
……………………………………………………………………………………………………….
Update 13:00: Statele baltice Lituania, Letonia şi Estonia, membre ale Uniunii Europene, au ajuns la un acord să interzică intrarea pe teritoriilor lor a cetăţenilor ruşi care călătoresc din Rusia şi Belarus, au anunţat miercuri miniştrii lor de externe, transmite Reuters.
………………………………………………………………………………………………………….
Update 12:00: Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat miercuri Occidentul că a subminat economia mondială, cu ceea ce el a prezentat drept o tentativă zadarnică şi agresivă a Vestului de a-şi impune hegemonia, şi a susţinut că puterile în ascensiune din Asia reprezintă viitorul, potrivit Reuters.
………………………………………………………………………………………………………
Update 11:00: Ministrul portughez al Afacerilor Externe, Joao Gomes Cravinho, a mulţumit, miercuri, României pentru sprijinul pe care ţara noastră l-a oferit Ucrainei.
„Am avut ocazia să mulţumesc în calitate de aliat al NATO şi de partener al României în Uniunea Europeană pentru sprijinul oferit Ucrainei, sprijin umanitar şi nu numai. V-aţi ocupat de atât de mulţi refugiaţi ucraineni. Am mulţumit, de asemenea, pentru sprijinul oferit de România pentru ca ucrainenii să poate face faţă aceste situaţii.
Cunoaştem situaţia şi Portugalia va continua să colaboreze cu România, de exemplu în domeniul militar, astfel încât efortul nostru comun în cadrul NATO să fie consolidat în continuare, iar prezenţa armatei portugheze, cooperarea dintre forţele noastre aeriene, reprezintă baze pentru continuarea activităţii noastre comune”, a declarat şeful diplomaţiei portugheze, potrivit traducerii oficiale, la finalul întrevederii avute cu omologul său român, Bogdan Aurescu.
……………………………………………………………………………………………………….
Update 10:30: Rusia a cerut „explicaţii suplimentare” Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) asupra unor părţi din raportul său cu privire la situaţia de la centrala nucleară Zaporojie (sudul Ucrainei), a declarat miercuri ministrul de externe Serghei Lavrov, citat de Reuters.
………………………………………………………………………………………………………
Oraşul ucrainean Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, a fost bombardat marţi seară, conform unor anunţuri venite atât dinspre partea ucraineană cât şi dinspre cea rusă. (AFP)
Bombardamentul survine la câteva ore după ce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a publicat raportul vizitei efectuate de echipa sa de experţi săptămâna trecută la centrale Zaporojie, document în care cere instituirea unei ”zone de securitate” pentru prevenirea unui accident la centrala ocupată din luna martie de trupele ruse şi care este operată de personal ucrainean.
”Chiar în acest moment sunt explozii în oraşul Energodar. Provocările continuă. Sunt bombardamente ale ocupanţilor (ruşi)”, a scris pe Telegram primarul ucrainean în exil al oraşului, Dmitri Orlov. El le-a cerut celor circa 50.000 de locuitori ai oraşului să ”rămână în adăposturi” pentru a se proteja.
La rândul lor, responsabilii administraţiei proruse afirmă că atacul asupra oraşului este executat de armata ucraineană.
Seful administraţiei instalate de Rusia în regiunea ucraineană Zaporojie, Vladimir Rogov, a declarat că, înaintea bombardamentului de marţi seară, ”un bombardament al forţelor armate ucrainene” desfăşurat mai devreme în cursul zilei a provocat ”o a doua pană de curent electric” la Ebergodar.
Experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică și-au anunțat concluziile vizitei la centrala nucleară într-un comunicat scris. Marți seară, raportul este prezentat în fața Adunării Generale a Națiunilor Unite de către directorul Agenției, Rafael Grossi, în prezența secretarului general ONU, Antonio Guterres.
Raportul recomandă instituirea unei zone de protecție și siguranță nucleară: ”AIEA este pregătită să înceapă imediat consultările care să conducă la stabilirea unei astfel de zone”.
Inspectorii atrag atenția că sunt posibile erori umane, pentru că personalul lucrează sub stres, din cauza prezenței militarilor ruși.
”Bombardamentele asupra sitului şi din împrejurimi trebuie să înceteze imediat pentru a evita provocarea unor noi pagube instalaţiilor”, arată AIEA.
Centrala Zaporojie, care furnizează circa o treime din producţia de energie electrică a Ucrainei şi pe care Rusia doreşte să o conecteze la reţeaua electrică din Crimeea, este de o lună ţinta unor bombardamente de artilerie pentru care Rusia şi Ucraina se acuză reciproc. (AGERPRES)