VIDEO: Oana Babagianu – „Fără cercetare nu putem avea rezultate în viitor”!

Invitata emisiunii „În Comunitate” de astăzi a fost Oana Babagianu, consilier în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a organizat săptămâna aceasta evenimentul „România Viitorului”.

A fost o expoziție de prezentare a rezultatelor activității de cercetare, dezvoltare și inovare, dar și o sesiune de paneluri și discuții din zona cercetării și antreprenoriatului.

S-a încercat o altă perspectivă: o masă rotundă unde au stat de vorbă oameni din cele trei domenii. Oameni care vor să se ajute unii pe ceilalți și, în final, să ne ajute pe noi, spune Oana Babagianu, consilier în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

„Prima ediție și-a propus să reunească oameni din privat cu oameni din instituție și din domeniul universitar. Firmele private nu știu ce se mai cercetează și nu știu în ce să investească. A fost și Banca Mondială și Comisia Europeană. Am încercat să deschidem drumurile pentru punerea în lumină a cercetării românești. Să le dăm cercetătorilor români mai mult suport, mai ales celor plecați ca să se întoarcă acasă.”

Este un moment de cotitură pentru că, dacă nu înțelegem că cercetarea aduce valoare, rămânem o Cenușăreasă într-un palat unde celelalte țări pun cărămidă cu cărămidă.

„Fără cercetare nu putem avea rezultate în viitor, iar cercetarea poate aduce un plus în economia românească. Oferim finanțare în mod egal. Sunt instituții care au însă nevoi mult mai mari. Încercăm să atragem fonduri de afară. Banca Mondială a lucrat la două rapoarte despre crearea unui ecosistem în România și firmele private își doresc să investească dar în ceea ce este nevoie”.

Plătită prost și fără viitor. Cam asta este ideea multor tineri care aleg cu totul alte meserii sau care aleg să facă cercetare în străinătate.

„Alegerea meseriei ese foarte importantă. Avem minți strălucite. Noi încercăm să-i ghidăm, ca mulți tineri să-și aleagă meserii în domeniul cercetării. Dacă vrem să ajutăm țara, dacă aducem aportul nostru putem a face lucrurile să funcționeze. Să  încercăm să ne punem umăr lângă umăr pentru viitor”.

Evenimentul de ieri a pus accent și pe ideea de Start-Up. O afacere puțin susținută și cu resurse infime.

„Au fost 74 de standuri, fiecare și-a prezentat proiectele, rezultatele. Start-Up-urile și-au prezentat ideile. Foarte multe mor pentru că nu avem cadru legislativ să le susțină, să le împingă mai departe. La Piatra Neamț, de exemplu, au un hub pentru acest gen de afacere și vin mentori din toată lumea”.

„Am lansat platforma romaniaviitorului.ro, unde INCD-urile își pot lansa proiecte și pot primi informație și finanțare. Fiecare institut va avea cont și în viitor și firmele private vor putea face asta. Investitorii pot fi și din țară și din străinătate dar și din mediul guvernamental”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.