Contraofensiva in regiunea Harkov

Update 14:00: Oficiul ONU pentru Drepturile Omului (UNHCR) a anunţat că dispune de „acuzaţii credibile’” conform cărora Moscova este implicată în „transferul forţat” al copiilor ucraineni neînsoţiţi pe teritoriul rus, pe care îi pune la dispoziţia familiilor ruse pentru a fi adoptaţi, transmite EFE.

…………………………………………………………………………………………………………

Update 13:00: Lupte grele se dădeau joi în zone din apropierea centralei nucleare Zaporojie (sudul Ucrainei), ocupată de forţele ruse, după ce Kievul a avertizat că ar putea să fie nevoit să închidă centrala pentru a evita un dezastru, relatează Reuters.

Unele sate şi comunităţi din apropierea centralei au fost puternic bombardate în ultimele 24 de ore, până joi dimineaţă, ‘cu tancuri, mortiere, tunuri de artilerie şi lansatoare de rachete multiple’, indică Statul Major General al forţelor armate ucrainene în buletinul său din cursul dimineţii despre situaţia de pe front.

……………………………………………………………………………………………………….

Update 12:00: Ministrul britanic al apărării a transmis că brigăzile ucrainene continuă ofensiva în regiunea Herson, distrugând un pod de pontoane din Darivka.

…………………………………………………………………………………………………………

Update 11:00: Consiliul pentru Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei (SNBO) a decis miercuri să includă pe lista sa cu sancţiuni 606 de reprezentanţi ai elitei politice din Federaţia Rusă, a anunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său cotidian, difuzat în noaptea de miercuri spre joi, potrivit agenţiei de presă oficiale ucrainene Ukrinform.

„SNBO a adoptat astăzi (miercuri) o decizie importantă privind impunerea de sancţiuni împotriva a 606 de persoane fizice care aparţin elitei conducătoare a Rusiei: 28 de membri ai Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse; 154 de membri ai Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus); 424 de membri ai Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului federal). Toţi aceştia sunt responsabili pentru acest război, pentru această teroare împotriva poporului nostru”, a afirmat preşedintele ucrainean, fără să menţioneze vreun nume.

…………………………………………………………………………………………….

Fortele ucrainene au recucerit mai multe localitati din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei care fusesera ocupate de trupele ruse.
Anuntul a fost facut de presedintele Volodimir Zelenski care nu a oferit detalii.
“Saptamâna aceasta avem vesti bune din regiunea Harkov”, a spus Zelenski in discursul sau video de seara difuzat pe retelele de socializare.
Observatorii au raportat in ultimele zile un presupus progres al fortelor ucrainene in regiunea Harkov, fara ca informatiile sa poatã fi verificate dintr-o sursa independenta.
Regiunea Harkov a fost partial ocupata de armata rusa de la începutul invaziei, pe 24 februarie.
Orasul Harkov, al doilea ca marime din Ucraina, este in mod regulat vizat de bombardamente dar fortele Moscovei nu au reusit sa îl cucereasca.
Ucraina intreprinde inca de saptamana trecuta o contraofensiva în sudul tarii, despre care pretinde ca are succes, in timp ce Moscova da asigurari ca adversarul sufera pierderi grele.

foto: UNIAN

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.