Romania se alatura poporului britanic pentru pierderea sa

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de condoleanțe, in care apreciaza ca ,,domnia Majestații Sale Elisabeta a II-a a Marii Britanii, care se intinde pe șapte decenii, a modelat istoria moderna și este un simbol excepțional al loialitații și angajamentului fața de serviciul public”.

Guvernul Romaniei transmite ca se afla alaturi de poporul britanic și familia regala in doliul pentru pierderea Majestații Sale.

Presedintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, iși arata regretul pentru moartea Reginei subliniind ca suverana a construit punți intre națiuni și oameni, care vor ramane pentru generațiile ce vin.

Majestatea Sa Margareta a Romaniei și Alteța Sa regala principele consort, alaturi de intreaga Familie Regala, au aflat cu mare durere vestea trecerii la cele veșnice a Majestații Sale Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, a transmis biroul de presa al Majestații Sale Custodele Coroanei.

***

Secretarul general al ONU, António Guterres, a aratat ca Regina a fost de admirata pentru grația, demnitatea și dedicarea aratata lumii. A fost o prezența incurajatoare in zeci de ani de ani de schimbari dramatice in istoria omenirii, incluzand decolonizarea Africii și Asiei și evoluția Commonwealth-ului. Inimile și gandurile noastre se indreapta spre familia regala și poporul britanic, a notat și Casa Alba.

Gandurile noastre sunt alaturi de familia regala britanica și de cei care ii deplang dispariția, a scris și presedintele Consiliului European, Charles Michel. Numita candva „Elizabeth cea statornica”, ea a reușit intotdeauna, prin serviciul și angajamentul sau, sa ne arate importanța adevaratelor valori intr-o lume moderna, a adaugat el. Domnia remarcabila a Reginei Elisabeta a II-a a cunoscut evenimente de maxima importanța in secolele XX și XXI, iar statele Uniunii Europene aduc un omagiu contribuției unice pe care ea a avut-o la construirea pacii și a reconcilierii, a spus și șeful diplomației europene, Josep Borrell. Secretarul general al NATO a spus ca, timp de 70 de ani, Regina avut un leadership și un angajament public dezinteresat.

Pentru presedintele Emmanuel Macron, Regina ramane un prieten al Franței, o regina a inimilor care și-a marcat pentru totdeauna secolul și țara.

Un simbol al reconcilierii cu Germania, a notat și presedintele german, Frank-Walter Steinmeier.

Premierul Irlandei a aratat ca vizita istorica a suveranei britanice in anul 2011 a fost un pas crucial in normalizarea relațiilor dintre cele doua țari.

Premierul italian, Mario Draghi, a vorbit de un jucator major in istoria ultimilor 70 de ani, care a reprezentat Regatul Unit și Commonwealth-ul cu echilibru, ințelepciune și respect pentru instituții și democrație.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.