21 de ani de la atacurile teroriste din Statele Unite!

Sursa foto: www.wsj.com

Statele Unite rememorează astăzi o pagină neagră a istoriei moderne. Se împlinesc 21 ani de la atentatele teroriste de la 11 septembrie. Aproape 3 mii de oameni au murit atunci.

Turnurile gemene ale World Trade Center au fost lovite la un interval de câteva minute de două dintre avioanele deturnate.

Primul aparat, un Boeing 767 al companiei American Airlines, a lovit primul turn la 8:46 și a distrus etajele superioare ale clădirii. La bord se aflau 92 de oameni, dintre care cinci terorişti.

La 09:03, un al doilea Boeing, model 767, aparţinând companiei United Airlines, cu 65 de oameni la bord, dintre care cinci terorişti, a lovit cel de-al doilea turn al World Trade Center.

Posturile de televiziune din întreaga lume au transmis evenimentul în direct. La 10:00 și 10:28 ambele turnuri din New York se prăbușesc. Teroarea nu s-a oprit însă aici.

Al treilea avion deturnat de terorişti a fost prăbuşit intenţionat peste clădirea Pentagonului, în statul Virginia.

O a patra aeronavă, despre care se crede că avea ca ţintă Casa Albă, a căzut pe un câmp din Pennsylvania, după ce pasagerii s-au luptat cu atacatorii.

Atentatele de la 11 septembrie au fost cel mai sângeros atac comis pe teritoriul american: aproape 3.000 de oameni au murit. Printre decedaţi se aflau şi trei români care lucrau la etajul 103 al primului turn WTC.

După atacuri, prima mare operațiune a războiului global american împotriva terorismului în afara Statelor Unite, a fost răsturnarea regimului taliban din Afganistan, de o coaliţie internaţională sub conducerea SUA.

Duşmanul numărul unu al Statelor Unite, Osama bin Laden, a fost eliminat mult mai târziu, pe data de 2 mai în 2011 în Pakistan.

Presupusul planificator al atacurilor din 11 septembrie, Khalid Sheikh Mohammad, a fost, la rândul său, arestat în Pakistan, în 2003.

În 2006, au început lucrările de construcţie la noul World Trade Center pe locul fostului World Trade Center. Clădirea a fost deschisă oficial la 3 noiembrie 2014. 

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, astăzi, un mesaj de solidaritate cu poporul american, la 21 de ani de la atentatele teroriste din 11 septembrie 2001.

La 21 de ani de la atentatele teroriste din 11 septembrie din SUA, premierul remarcă, într-un mesaj, că această perioadă a reprezentat o tranziție lungă și grea, de la șoc și teamă la echilibrul și solidaritate între cetățenii planetei și între națiuni.

Prim-ministrul României spune că lecția celor 21 de ani în care toate societățile democratice s-au coalizat împotriva terorismului crează o cale pentru conviețuirea în pace și siguranță.

Nicolae Ciucă reamintește, în același timp, că România a fost și rămâne solidară cu Statele Unite, lucru reflectat de colaborarea dintre cele două țări în plan militar.

În mesajul său, șeful Guvernului subliniază importanța parteneriatului strategic bilateral, mai ales în contextul războiului din Ucraina.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.