LIVE Foto & video – Ucraina: Fara ‘acorduri de la Minsk’

Update 17:10: Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a reproşat marţi Berlinului că nu a livrat blindate Ucrainei, crescând presiunea asupra cancelarului german Olaf Scholz care se opune unei iniţiative singulare a Germaniei în acest sens, relatează France Presse.

………………………………………………………………………………………………………..

Update 16:30: România a depus, marţi, Declaraţia de intervenţie în procedurile iniţiate de Ucraina contra Federaţiei Ruse la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), iar ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va fi Agent al ţării noastre în faţa CIJ.

……………………………………………………………………………………………………..

Update 15:30: Serviciile de securitate (FSB) ruse au declarat marţi că au arestat un cetăţean rus suspectat că a transferat documente secrete în Ucraina, deschizând o anchetă pentru înaltă trădare, în plină ofensivă a Rusiei asupra vecinului său, relatează France Presse.

……………………………………………………………………………………………………..

Update 14:30: Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov şi membri ai unei delegaţii ruse au obţinut vize pentru a putea participa la sesiunea Adunării Generale a Naţiunilor Unite, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe rus, informează Reuters.

………………………………………………………………………………………………………

Update 13:30: Kremlinul a afirmat marţi că nu există nicio discuţie despre mobilizare la nivel naţional în Rusia pentru a susţine campania militară din Ucraina, la câteva zile după ce o contraofensivă surpriză a forţelor ucrainene a alungat ruşii din aproape întreaga regiune Harkov (nord-estul Ucrainei), transmite Reuters.

………………………………………………………………………………………………….

Update 11:00: China lucrează cu Rusia la stabilirea unei ordini internaţionale „mai juste”, a afirmat cel mai important responsabil al diplomaţiei chineze, Yang Jiechi, cu câteva zile înainte de o întrevedere prevăzută între preşedinţii celor două ţări, informează marţi AFP.

……………………………………………………………………………………………………………..

Update 10:00: Ucraina a anunţat luni noi succese militare, spunând că a ajuns la frontiera cu Rusia şi că a eliberat într-o lună echivalentul unui teritoriu care are de şapte ori suprafaţa Kievului de sub controlul armatei ruse, care a răspuns bombardând unele zone recucerite de forţele ucrainene, relatează AFP.

……………………………………………………………………………………………………………

Ucraina nu va accepta niciun fel de variantă a ‘acordurilor de la Minsk’, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu acordat luni, jurnalistului Fareed Zakaria pentru CNN, răspunzând la o întrebare despre înaintarea trupelor ucrainene în regiunea Herson (sud) şi în est. Acesta a subliniat că ucrainenii se străduiesc să ‘dezocupe’ teritoriile ţării:
,,Scopul principal al dezocupării este ca să nu i se mai permită Rusiei să continue ocupaţia foarte lentă pe care a început-o în 2014”.

Preşedintele ucrainean a menţionat că nu poate oferi detalii despre acţiunile operaţionale ale Forţelor armate ale Ucrainei pe câmpul de luptă:
,,Nu vom sta pe loc. Vom continua încetişor să înaintăm constant. Nu vom mai vorbi cu ei altfel. De îndată ce am rămâne şi am sta, ştiu că unele state ne-ar împinge spre ‘procesul de la Minsk’. Vreau ca lumea să înţeleagă, sunt lucruri diferite. O rezolvare diplomatică şi ‘Minsk-2-3-5-10’ sunt două lucruri diferite. ‘Minsk’ este o bucată de hârtie goală pentru a oferi Rusiei o pauză înainte de următoarea invazie”.

Volodimir Zelenski a spus că Ucraina nu va negocia cu ‘cei care dau ultimatumuri’. Participând la cea de-a 17-a reuniune YES (Strategia Europeană de la Ialta), a subliniat că deocamdată nu sunt posibile negocieri cu Federaţia Rusă pentru încheierea războiului, deoarece partea rusă nu poate formula poziţii adecvate.

La rândul său, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a spus că Ucraina nu va accepta din partea partenerilor occidentali recomandări de a începe negocieri de ‘pace’ cu Rusia şi a pledat pentru ‘dezocuparea’ completă a Donbasului şi a Crimeii:
,,În viitor, Rusia va cere capitularea totală a Kievului’, a reacţionat vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, comentând declaraţia preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, despre refuzul de a negocia cu Rusia.

,,Un oarecare Zelenski a spus că el nu va angaja un dialog cu cei care dau ultimatumuri. Actualele ‘ultimatumuri’ sunt o joacă de copii faţă de cerinţele din viitor. Şi el le ştie: capitularea totală a regimului de la Kiev în condiţiile Rusiei”, a scris Medvedev pe canalul său Telegram, conform oficiosului Izvestia.

Anterior, ministrul rus de externe Serghei Lavrov afirmase la 11 septembrie că partea rusă nu refuză negocierile cu Kievul, declaraţia sa intervenind pe fondul contraofensivei ucrainene în Harkov, unde forţele ucrainene au străpuns linii de apărare ruseşti şi au eliberat zeci de localităţi, ajungând la frontiera de stat cu Rusia.

Rusia a declanşat o invazie neprovocată şi nejustificată în Ucraina, în ceea ce numeşte drept ‘operaţiune militară specială’, de fapt prima agresiune de acest gen în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial. (Rompres)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.