VIDEO: Educația pentru siguranța rutieră este o necesitate urgentă
Articol de Ioana Brusten, 14 septembrie 2022, 16:45 / actualizat: 15 septembrie 2022, 9:25
România a raportat în 2021 cea mai mare rată din UE a numărului de decese cauzate de accidente rutiere: 93 la 1 milion de locuitori.
Foarte mulți tineri sunt implicați în accidentele rutiere, deci educația pentru siguranța rutieră este o necesitate urgentă!
Luni a avut loc conferința „Educație pentru siguranță” organizată de Departamentul de Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, împreună cu asociația EDIT.
Ce și-a propus exact această conferință?
„Am încercat să construim poduri între oameni și între instituții, de aceea am adus parteneri și din zona privată și colaborăm foarte bine și cu instituțiile publice (Ministerul Educației, ISU, Ministerul de Interne, Ministerul Transporturilor etc) pentru că dacă nu ne unim cu toții forțele nu e suficient ce facem separat”, a spus Ion Arseni, vicepreședinte al asociației EDIT si coordonator al programului „România în siguranță”.
„In ultimii șase ani, cu programul „Ora de educație rutieră” apoi „România în siguranță” am ajuns la peste 150.000 de beneficiari în școală în mod direct, iar în parteneriat cu Walt Disney am făcut campanii de informare și am mai ajuns la încă 50.000 de beneficiari.”
Pentru copiii din clasele a III a și a IV a au fost organizate jocuri, workshop-uri, vizite ale unor specialiști în psihologie si educație, polițiști, ateliere de desen. „Lunea viitoare reîncepe proiectul în școlile din Sectorul 1; ne propunem să ajungem în această toamnă la alți 10.000 de copii și tineri.”
Proiectul a fost derulat și în 25 de licee din București, la clasele a XI a și a XII a si a cuprins module ale: Poliției, care a venit cu statistici, al ISU, de prim ajutor, al pilotului de raliu, expert în conducere preventivă (24% din accidentele din România sunt produse de șoferii cu experiență de cel mult un an la volan), persoane publice, influenceri, le-au vorbit din experiența personală de șofer. La final au urcat în simulatorul de impact montat în curtea școlii și au simțit pe pielea lor ce înseamnă un impact la o viteză de 15 km/h. Prin comparație, își pot imagina ce se întâmplă la 80, 100 km/h; au fost și premii la diferite concursuri constând în cursuri de conducere defensivă.
Profesorii pot face și ei printr-un program acreditat la Ministerul Educației un modul de prim ajutor sau de pedagogie psihologie, ca să stie cum să abordeze ora de educație rutieră la clasă, pentru sustenabilitatea proiectului. „Scopul nostru cu aceste proiecte este să ajungem la nivel național și să aducem cât mai mulți parteneri alături de noi”, a spus Ion Arseni. Pentru a creste generatii noi de oameni responsabili în trafic, pentru o viață în siguranță.