Este Ziua Internaţională a Democraţiei!

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a stabilit ca, începând cu anul 2008, data de 15 septembrie să fie sărbătorită ca Zi Internaţională a Democraţiei, un drept fundamental al cetățenilor, bazat pe libertate, egalitate, transparență și responsabilitate. Decizia a fost luată ca rezultat al unei propuneri avansate de un grup de 8 state, printre care şi România.

Rezoluţia Organizaţiei Naţiunilor Unite (A/RES/62/7) afirmă faptul că „deşi democraţiile sunt caracterizate de valori comune, nu există un model unic al democraţiei” şi, de asemenea, „democraţia nu aparţine unei anumite ţări sau zone”.

Ziua Internaţională a Democraţiei reprezintă o oportunitate pentru a cunoaşte şi a respecta drepturile şi libertăţile cetăţenilor la o participare activă, substanţială şi plină de înţeles în cadrul democraţiei constituţionale, în care cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii, fără discriminări şi în care nimeni nu este mai presus de lege.

Totodata, aceasta zi ne oferă oportunitatea de a sărbători și a aprecia societatea noastră democratică. Este foarte ușor pentru oamenii care trăiesc într-o societate liberă să-și ia libertățile de la sine înțelese. Cu toate acestea, atunci când libertatea este absentă, viața include provocări inimaginabile, care sunt adesea de neînțeles.

Un total de trei elemente determină democrația oricărei țări, și anume, Drepturile Omului, Libertatea și Alegerile libere și corecte.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.