Măsuri pentru reducerea consumului de energie la Palatul Parlamentului
Articol de Marga Tudor, 15 septembrie 2022, 19:38
Camera Deputaţilor a implementat recent o serie de măsuri prin care să fie redus consumul de energie la Palatul Parlamentului.
Printre acestea se numără începere reabilitării termice a unor zone din clădire prin schimbarea tâmplăriei exterioare vechi cu una termoizolantă din aluminiu, înlocuirea surselor de iluminat interior cu surse led, diminuarea cu 50% a iluminatului exterior, anunţă, într-un comunicat, forul legislativ.
Măsurile luate sunt în concordanţă cu soluţiile recomandate cu ocazia efectuării „Auditului energetic complex pentru imobilul Palatului Parlamentului”.
De asemenea, Camera Deputaţilor a luat măsuri de diminuare la 50% a iluminatului exterior, iar „iluminatul festiv al faţadei a fost redus la o perioadă de două ore, zona dinspre Parcul Izvor beneficiind de iluminat economic pe bază de led, cu consum redus de energie”.
Forul legislativ a precizat că, de anul acesta, întregul imobil este alimentat cu energie electrică produsă exclusiv din surse regenerabile – energie clasificată drept „verde”, iar notarea energetică a clădirii are valoarea de 93.48.
De asemenea, se vor avea în vedere folosirea sistemului de cogenerare şi a altor resurse regenerabile: sisteme fotovoltaice și pompe de căldură.
Totodată, Camera Deputaţilor are în pregătire implementarea unui sistem cu aport de inteligenţă artificială pentru monitorizare şi control prin care să reducă la jumătate consumul de energie, în toate zonele administrate, în limita siguranţei tehnologice a sistemelor şi imobilului.
Palatul Parlamentului este una dintre cele mai mari clădiri administrative din lume, clădire ce găzduieşte sediul Camerei Deputaţilor, al Senatului, al Curţii Constituţionale a României, al Consiliului Legislativ şi al altor instituţii, precum şi ample spaţii, folosite cu ocazia conferinţelor şi a evenimentelor de talie internaţională, precizează Camera.