Pui bani la ciorap?

Aproape jumatate dintre romani și-au restrans cheltuielile, iar procentul celor care obișnuiesc sa puna bani deoparte a crescut semnificativ fața de anul trecut.
Oamenii și-au adaptat comportamentele financiare in contextul creșterii accelerate inflației, a prețurilor in general și mai ales a tarifelor la utilitați din ultimele luni, este principala concluzie dupa ediția 2022 a studiului „Money matters” – Banii conteaza – realizat in vara de Erste Group, in țari din Europa Centrala și de Est.

Datele cercetarii releva ca peste trei sferturi dintre romanii intervievați strang banii in prezent pentru potențiale urgențe și cheltuieli neprevazute, in timp ce 74% economisesc pentru a avea o rezerva de bani pentru sine sau pentru familie, ambele motive fiind in creștere cu opt puncte procentuale fața de anul trecut.
Unul din patru romani pune bani deoparte, din dorința de a investi in educația și pregatirea profesionala, fața de numai 16 procente, anul trecut. Datele studiului au mai scos in evidența faptul ca 64% dintre romani declara ca au fost afectați de inflație, iar 38 de procente cred ca situația lor financiara s-a deteriorat in ultimul an, procentul fiind dublu fața de 2019. Romanii economisesc in medie 351 de lei pe luna, cu 42 de lei mai mult decat in 2021 și numai o treime pun bani deoparte pentru batranețe, mai releva analiza.
61% dintre respondenți considera ca educația financiara intra in atribuțiile școlii și ale altor instituții de invațamant, 56 de procente cred ca este responsabilitatea parinților și a familiei, iar 45%, a bancilor și altor instituții financiare.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.