Copiii întreprinzători ai viitorului

Antreprenoriatul este viitorul noilor generații.
Iau contact de mici cu mediul de afaceri și sunt inițiați de la grădiniță.
Sunt viitorii oameni de afaceri care ar putea aduce valoare societății nostre. Dacă nu cumva se gândesc să plece în alte țări, unde își pot pune afacerile pe roate.

Nicoleta Munteanu, vice-președinte al Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin, a fondat „Kids în Business”.
E școala lor, a celor mici.
”Un loc al copiilor, un loc unde copiii să facă afaceri. În urmă cu 10 ani, educația antreprenorială nu prea exista. Durata de viață a unei afaceri este 5 ani, în România. Am aflat care este principalul motiv pentru care companiile eșuează: lipsa educației antreprenoriale. Și de asta m-am dus spre copii. Elevii și studenții nu au abilitatea de a vorbi, de a-și descopri pasiunile”.

Antreprenoriatul pentru cei mici deschide noi orizonturi și naște vise. Acolo unde sărăcia ajunge la limită.
”100 de copii de la Iași, din Madarjac. Fără modele de antreprenoriat acasă, nu se informează. Copiii nu au cu ce să meargă la școală, n-au îmbrăcăminte, încălțăminte. Și ne-am mobilizat iar ei vor să continuăm educația antreprenorială. Trebuie să aibă încredere și să-și descopere potențialul. Antreprenoriatul nu este pentru toată lumea. Cu spiritul ăsta te naști însă poate fi educat. În 2019 am intrat să predau la clasele mici. Însă surpriza a fost la grădiniță. La 5, 6 ani știu ce înseamnă afacere. Am organizat târg pentru ei și au făcut practică”.

Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin susține femeile de afaceri.
Nu pentru că strigăm despre drepturi și egalitate ci pentru că ele chiar merită. Și au avut de ales.
”Au 2 variante: să fie angajați sau angajatori. E o mare aventură să faci antreprenoriat, în ziua de astăzi. In mediul de afaceri este important să ai o voce care să te reprezinte, inclusiv schimbarea legislației pentru un trăi mai bun. CONAF sprijină antreprenoriatul femnin pentru că femeile din România au demonstat că femeile au valoare”.

Oricine poate deveni antreprenor, indiferent de vârstă și studii, dacă are curajul să pună în practică o idee și să își asume riscul de eșec.
Accentul este pus pe cultivarea unei mentalități conform căreia o greșeală nu constituie un motiv de a renunța la visuri, ci mai degrabă o lecție, o experiență de viață ce se va dovedi utilă cândva.
”Copiii mi-au spus că antreprenoriatul este neutru pentru că sunt și femei și bărbați. Este clar că, în următorii 10-20 de ani, vom avea o clasă de antreprenori solidă, capabilă să pună umărul la dezvoltare. Există în programa de educație antreprenorială la clasele a opta, la liceu…Metodele de învățare trebuie să fie accesibile. Eu vin cu materiale multimedia, cu ore interactive. A eșua este cel mai bun mod de a evolua. Noua generație nu se sperie de eșec”.

Pactul propune modalități noi și creative de predare și învățare, prin promovarea unei educații competitive la nivel european și corelarea educației antreprenoriale cu o strategie coerentă, transparentă și eficientă de dezvoltare a pieței muncii din România.
Avem acum un pact între CONAF și Ministerul Educației.
Pactul propune modalități noi și creative de predare și învățare.
Așa vom avea, poate, o educație antreprenorială la nivel european, penru o dezvoltare solidă a pieței muncii din România.
Însă, la această educație trebuie să se implice egal, toți factorii.
”Copilul și motivația lui, părintele și școala. Să nu lăsăm evoluția copilului în grija unuia. Dacă părintele nu se implică, dacă elevul nu-și dorește atunci mergem spre abandonul școlar. Copiii trebuie să aibă task-uri și sunt recompensați; apoi intră în competiție și vor drepturi. Este foarte importantă participarea mediului de afaceri la formarea copiilor. Și asta se întâmplă”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.