Ziua Bucureștiului 2022. Program evenimente 20 septembrie

Ziua Bucureștiului este sărbătorită pe 20 septembrie, dată la care se împlinesc 563 de ani de la atestarea documentară a orasului; de la 20.IX.1459 datează prima menţiune documentară a „cetăţii Bucureşti” ca reşedinţă domnească, într-un hrisov al lui Vlad Ţepeş, domn al Ţării Româneşti (1448; 1456-1462; 1476), redactat în slavonă, limba oficială de cancelarie a Ţării Româneşti.

Locuitorii Capitalei au avut parte de un weekend plin de activități  culturale dedicate Bucureștiului, la care a luat parte și București FM.
București FM a transmis sâmbătă și duminică live în cadrul evenimentului “Străzi Deschise” organizat de Primăria Capitalei prin intermediul ARCUB.

Muzeul Național al Literaturii Română vă invită să participați la o serie de evenimente care aduc în fața publicului opera dramaturgului Ion Băieșu.
Vernisajul expoziției „Remember Ion Băieșu – 30” are loc de la ora 18.00 pe 20 septembrie. La vernisaj, vor participa actorii Mihai Constantin și Mihai Gruia Sandu, care vor citi fragmente din opera dramaturgului.

Cimitirul medieval de sub Biserica Manea Brutaru se deschide publicului în ziua de marți, 20 septembrie între orele 10:00 și 13:00.
Evenimentul este organizat de Muzeul Municipiului București și se adresează tuturor pasionaților de istorie și arheologie. Va fi o ocazie de a descoperi o parte din rezultatele cercetării unui cimitir medieval târziu din București, dar și de a vedea „pe viu” cum se derulează o cercetare arheologică ce are drept scop deslușirea istoriei seculare creată în jurul unui lăcaș de cult, importantă pentru bucureșteni și pentru comunitatea care gravitează în jurul acesteia. Intrarea este liberă.

Peste 350 de hărţi, cărţi, manuscrise şi imagini rare despre istoria și cultura românilor sunt expuse la ARCUB – Hanul Gabroveni.
Expoziţia „De la Ţepeş la Brâncuşi – 5 secole de istorie și cultură în spaţiul românesc” prezintă o selecţie amplă de obiecte unicat din colecţiile Emilian Radu.

De la ora 18.00, la Casa Filipescu-Cesianu, Sala Lapidarium, se vizitează gratuit expoziţia „În apropierea sfinţilor. Frescele de la Văcăreşti după 40 de ani”, iar apoi vizitatorii sunt invitați să vadă și spectacolul de teatru documentar „O crimă perfectă (Îngerii de la Văcăreşti)” ce aduce, grație reprezentației Teatrului Masca, în fața bucureștenilor contemporani, istoria tragică a distrugerii în ultimii ani ai regimului comunist a celei mai mari mănăstiri ortodoxe din Europa de Sud-Est.
Intrarea este liberă și se face pe baza unei rezervări la: office@masca.ro sau la numărul de telefon: 0733.048.516.

Palatul Suțu găzduiește conferința „Costumul urban, oglinda societății bucureștene în secolele XVIII-XIX”, susținută de dr. Maria-Camelia Ene – șef Birou istorie Modernă și Contemporană
La această conferință, care va începe la ora 18.00, accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile.

Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră absolută, de la ora 19:00, la Radio România Cultural: Spectacolul “Maria Cebotari – Stea rătăcitoare”.

Biblioteca Metropolitană București (BMB) prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București sărbătorește „Ziua Bucureștilor”, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu”. Din programul de astăzi:

● De la ora 09:00, (în Sala Auditorium) va avea loc proiecția filmului „Povestiri despre Arcul de Triumf”. După vizionare, cei prezenți vor participa la un tur ghidat ce include vizitarea Casei Artelor „Dinu Lipatti”, tur ce se va termina cu vizitarea monumentului, simbol al capitalei, Arcul de Triumf. În curtea Sediului Central se va desfășura un atelier de lectură din volumele vechi ale Bucureștiului interbelic, aflate în patrimoniul BMB. Participanții vor putea viziona expoziția de cărți poștale, din perioada 1900 – 1985, intitulată „București retrospectiv”. Expoziția intitulată ,,Itinerarii bucureștene”, ce cuprinde imagini din perioada 1905-1935, va putea fi vizionată, pe panouri mobile, tot în curtea Sediului Central.

● ora 17:00 – vernisajul expoziției „Șevalet de București” a pictorului Mugur Popa, expoziție curatoriată de Carmen Olteanu, pictor și doctor în arte plastice și de către Marius Tița, critic de artă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.