Festivalul Național de Teatru revine pe scenele bucureștene, în luna noiembrie
Articol de andreiabarsanbfm, 21 septembrie 2022, 21:59 / actualizat: 22 septembrie 2022, 6:53
FESTIVALUL NAȚIONAL DE TEATRU, Ediția 32, se va desfășura în perioada 5-13 noiembrie.
Cei trei curatori, Mihaela Michailov, Oana Cristea Grigorescu și Călin Ciobotari, au anunțat selecția și structura festivalului, pe www.fnt.ro.
Criticii precizează în Argument-ul publicat pe site, că au ales pentru această ediție exclusiv spectacole produse în stagiunea trecută, 2021-2022.
”În intervalul 1 iunie – 1 septembrie 2022, am vizionat peste 100 de spectacole din întreaga țară, fizic și online, propuse de teatre de stat și independente, cărora li s-au adaugat spectacole internaționale. UNITER a invitat teatrele să trimită câte două propuneri spre vizionare (depășite ca număr în unele cazuri). Desigur, au intrat în atenția noastră și spectacolele vizionate de fiecare curator de-a lungul stagiunii trecute, chiar dacă nu au fost propuse de teatre”.
Printre propunerile selecționerilor se află: câine cu om, câine fără om, un spectacolul lui Radu Afrim, de la Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, Hamlet, regizat de Gábor Tompa și Macbett, în regia lui Silviu Purcărete, producții ale Teatrului Maghiar de Stat Cluj, Nu mai ține linia ocupată, montarea Adinei Lazăr, de la Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Tatăl, regizat de Cristi Juncu, la Teatrul Bulandra București, Vrabia, textul și regia Leta Popescu, Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați, Cabaret, montat de Răzvan Mazilu, la Teatrul Odeon, Furtuna Adei Milea, Teatrul Bulandra București, Pescărușul regizat de Eugen Jebeleanu, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, Oedip Rege de Sofocle, regia Declan Donnellan, Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova.
Găsiți lista completă a titlurilor selectate pe pagina FNT : https://fnt.ro/2022/festivalul-national-de-teatru-2022-selectia-spectacolelor-si-structura-fnt-32/
”Conceptul festivalului Granițe fragile. Istorii fluide, anunțat după acceptarea mandatului de curatori, ne-a ghidat în structurarea programului care urmărește abordări și tendințe estetice relevante în teatrul românesc de azi. Cele două categorii ale programului propun spectacole și discursuri performative care invită la posibile interpretări ale conceptului, fără ca acesta să devină un criteriu exclusiv. Ni s-a părut important să extindem interesul acordat, în general, spectacolelor de teatru și spre zona demersurilor performative, pentru a răspunde astfel unor propuneri spectaculare variate, care încep să devină din ce în ce mai specific articulate.
Secțiunea Granițe fragile propune observarea unor estetici hibride: am fost atenți la interferențe cu alte genuri, la integrarea tehnologiilor, la hibriditatea teritoriilor estetice, dar și la artiști și artiste ale căror poetici se relevă ca fiind dinamice și coagulează direcții curajoase.
Istorii fragile grupează spectacole care revizitează relația cu trecutul și interoghează prezentul, recitesc istorii colective și de familie din perspective subiective, chestionează episoade controversate din istoria oficială. Am considerat relevantă includerea în structura Festivalului Național de Teatru a unor instalații performative și creații online și VR, ca răspuns direct la transformări semnificative ale limbajelor artistice din perioada pandemică, în care teatrul online a devenit o formulă agreată de un public delocalizat sau atras de tot ceea ce ține de digitalizare”.
FNT 2022 va avea și o secțiune internațională, în care vom vedea spectacole din: Belgia, Franța, Polonia, Serbia, Bulgaria, Ucraina.
Printre producțiile invitate din străinătate se află creații ale regizorilor români: Millennial History, direcția artistică, jurnalism, cercetare, interviuri, concept & conținut Andrea Voets, muzică, compoziții, voci & live-electronics Andrea Voets, Luke Deane, Sarah Jeffery, dramaturgia și regia Catinca Drăgănescu, mixing Simos Lazaridis, Resonate Productions (Olanda). Proiect prezentat cu sprijinul financiar al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în România, Pata oarbă de Cosmin Stănilă și Ionuț Sociu, regia Andrei Măjeri, Teatrul Național Sârb, Novi Sad (Serbia), Scaunele de Eugène Ionesco, dramaturgia Florian Hirsch, regia Gábor Tompa, scenografia Dragoș Buhagiar, muzica Rene Nuss, Théâtre National du Luxembourg (Luxemburg) și Waste! de Gianina Cărbunariu, traducerea din limba română de Fabiola Eidloth, regia Gianina Cărbunariu, decorul și costumele, Dorothee Curio, muzica Emilian Gatsov, dramaturgia Carolin Losch, Christina Schlögl, Schauspiel Stuttgart (Germania).
Această secțiune găzduiește și coproducția Simfonia progresului, un spectacol de Artiom Zavadovsky, Doriana Talmazan, Kira Semionov, Nicoleta Esinencu, Nora Dorogan, Oana Cîrpanu, HAU Hebbel am Ufer, Berlin (Germania) și teatru-spălătorie, Chișinău (Republica Moldova).
Pe lângă spectacole selectate, FNT 2022 aduce o serie de evenimente conexe importante și cu o arie largă de acoperire. INTERSECȚII ÎN FNT include mai multe module ce cuprind spectacole de teatru prezentate în școli și licee din București și ateliere realizate de artiste și artiști cu grupuri de copii și adolescenți, producții ale facultăților de teatru, un târg al cărții de teatru, cu cele mai relevante apariții din ultimul an și întâlniri cu autorii și autoarele lor, expoziții dedicate unor personalități ale teatrului din România.
Un alt modul propune sub titlul ”Fragil. Dramaturgiile prezentului”, o serie de 4 lecturi performative din dramaturgia contemporană (pe texte din Germania, Marea Britanie, Polonia și România) vor fi prezentate timp de 4 zile în FNT. Textele abordează problematici socio-politice acute și explorează limbaje dramaturgice experimentale. Modulul este coordonat de regizorul Bobi Pricop.
O altă premieră o reprezintă maratonul performativ în care artiste și artiști din arii diferite vor avea o intervenție de maxim 10 minute în care vor aborda o problematică pe care o consideră urgentă pentru zona lor de interes artistic.
Dezbaterile din acest an onorează două personalități ale teatrului internațional dispărute recent: Peter Brook și Hans-Thies Lehmann. Totodată, dezbaterile se vor axa pe tematici care au marcat fenomenul artelor performative locale și internaționale în ultimul timp: hărțuirea și abuzurile din facultățile de teatru, cu accent pe soluții și transformări din mediile academice; statutul lucrătorului cultural și iminentele provocări cu care se confruntă sectorul independent; strategiile repertoriale ale teatrelor pentru copii și adolescenți din România și rolul programelor de educație teatrală în școli.
Alături de toate aceste noutăți, revine secțiunea consacrată: FNT on air, cu o selecție de spectacole de teatru radiofonic.
Festivalul Național de Teatru este produs de Asociația UNITER – Uniunea Teatrală din România. Coproducător: Primaria Municipiului București prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București. FNT este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii. Partener: Institutul Cultural Român.